„Nem követtünk el súlyos hibákat, nem lehetek elégedetlen a játékkal” – mondta a fehéroroszok elleni ibolyaszerény 1-1 után Georges Leekens, a magyar labdarúgó-válogatott belga szakvezetője.

 

Ami a támadásvezetést illeti, az valóban makulátlan volt, értsd: aki zéró akciót hajt végre, az nem is tud rontani. Amúgy meg nem elsősorban a kapitány néz mindannyiunkat hülyének, hanem a megbízója. Rendben, az import tréner már a skótok elleni vereség után is biztató jeleket észlelt, és ezúttal is ugyanúgy ragozta, ahogyan csapata „játszotta” a semmit, de ezt csak azért tehette meg, mert a szövetség vezérkara őt találta a legalkalmasabbnak.

Ezzel szemben továbbra is az látszik: Monsieur Leekens nem nagyon tudja, hol van.

Mi, idehaza már meg se lepődünk azon, ha a kezdetleges futballt produkáló, de honfitársainkat még így is túljátszó belarusz együttessel szemben rendre üldözni kell a labdát. Packázott már hazánk fiaival Andorra, Luxemburg, Kazahsztán is, nem különösebben régen… Arra már inkább felkapjuk a fejünket, ha az import tréner a keretbe hív olyan játékost, aki 2011 óta nem szerepelt a válogatottban, és jelenleg Hongkongban bizonyít. A kiválasztásnál mind az ottani bajnokság legendás színvonala, mind a középpályás formájának tökéletes ismerete nagy súllyal eshetett a latba… Hasonló alaposság jellemezte a nemzeti együttes idei menetrendjének kidolgozását – az eddigi ellenfelek világranglistás helyezéseinek átlaga 79 –, valamint Vinicius bevetését. Gondoljuk meg, milyen brazil labdarúgó az, aki mai magyar válogatottságig viszi. De – a jelek szerint – még mindig jobb NB I-es kartársai túlnyomó többségénél, mert ott van az A keretben. Igaz, leginkább Gulácsi kapus mentőangyali tevékenységének köszönheti, hogy nem olyan védősorban szerepelt Bresztben, amely háromnégy gólt kapott…

A lehangoló kulisszájú, tempójú, nívójú találkozót még a pártszolgálati televízióban is élesen kritizálták, a szakkommentátor szerint a magyar együttes úgy mozgott, mintha tagjai most találkoztak volna először. De talán az ausztrálok elleni meccsen már megismerik egymást. Azt a találkozót szombat délután rendezik, ám ez az újság már nem tud foglalkozni vele, mert minálunk a Vasárnapi Hírek is szombaton jelenik meg. (Tetszik tudni, a boltzár…) Apropó, sajtó! Egy fehérorosz lap a hétközi meccsről azt írta: „A magyar csapat technikai zónájában egy nagy, kerekeken guruló bőrönd mintha arra emlékeztetett volna, hogy az edzőre vár…”

Pintér Attila egyetlen tétmeccses kapitányi pályafutására gondolva, tényleg nem lehet tudni, a követhetetlen MLSZ-nél meddig él a türelem. (Még akkor sem, ha akad egyetlen pozitívum: kivételesen nem kapott ki a válogatott.) Előfordulhat, hogy elfordulnak a belgától. De az is, hogy Leekenst kitüntetik, mint Bernd Storckot Andorra után.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!