Egy héttel a tokiói tornász-világbajnokság után még mindig nem tudni biztosan, hogy Berki Krisztián a lólengés aranyérme mellé az olimpiai kvótát is bezsebelte-e. A kérdés az, hogy immár kétszeres világbajnokunk a két gyengébbik szerén, vagyis gyűrűn és nyújtón elérte-e az összes versenyző átlagpontszámának 85%-át. Ennek kiderítéséhez látszólag csak egy számológépre lenne szükség, a hivatalos bejelentés azonban egyelőre várat magára.

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára a Vasárnapi Híreknek elmondta, nincs ok az aggodalomra. „A Nemzetközi Torna Szövetség elnöke személyesen közölte, hogy Krisztián teljesítette az olimpiai kvalifikáció feltételeit. Jól ismerem Bruno Grandit, és biztos vagyok benne, hogy ilyet csak akkor jelent ki, ha száz százalékig meg is van győződve róla. Ráadásul ez nem négyszemközt, hanem más sportvezetők jelenlétében hangzott el.” Altorjai Sándor reagált azokra a héten szárnyra kelt hírekre is, amelyek szerint Berki kvótája azért vált kérdésessé, mert az átlag kiszámítása során a hazai szakemberek azokat az ellenfeleket is figyelembe vették (0 ponttal), akik végül el sem indulnak a vb-n. „Az egész rémhír Magyar Zoltán elnökünk egy félmondatából indult ki, amely félreérthetően jelent meg a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján. A szabályzat kimondja, hogy akinek a neve szerepel a hivatalos végeredményben, azzal számolni kell. Ha 0 ponttal, akkor 0 ponttal. Mi három különböző módon is kalkuláltunk, és minden esetben azt az eredményt kaptuk, hogy megvan a kvóta.”

A 85%-os szabály szempontjából sorsdöntő selejtezőnek lassan két hete vége. Reméljük, hogy ez idő alatt a nemzetközi szövetségnek sem jutott eszébe egy negyedik számítási módszer, és hamarosan fellélegezhetünk. „Megértem, hogy azok után, hogy Berki az előző olimpiáról drámai körülmények között lemaradt, ezúttal mindenki szeretne minél előbb kézzel fogható biztosítékot kapni az indulásával kapcsolatban. Az értesítés bármelyik nap megérkezhet, én azonban már most ki merem jelenteni: Krisztián ott lesz Londonban!” – zárta a beszélgetést a főtitkár.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!