A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottsága felfüggesztette Joseph Blatter elnök, valamint Michel Platini alelnök és Joachim Valcke jogkörét – 90 napra. Platini ráadásul az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke is, ám felfüggesztése erre a jogkörére is kiterjed. Ennyi a rövid hír. Miközben ez a történet már régen nem arról szól, hogy mi lesz Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség volt elnökének sorsa, sem arról, mi lesz Michel Platinivel.

 
Platini és Blatter - Michael Probst, AP

Blatter nyáron ugyanis azért köszönt le elnöki tisztségéről – mondván, 2016. február végéig csak „ügyvezet” –, mert az amerikai igazságügy 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg májusban vesztegetés gyanújával (több mint 150 millió dollárról van szó), és ezt a botrányt nem nagyon lehet hivatalból túlélni.

Azóta házkutatást is tartottak Blatter irodájában, hűtlen kezelés miatt nyomoznak; a nyomozók kíváncsiak a FIFA és Jack Warner korábbi alelnök közti, 2005-ös televíziós jogokról szóló szerződések hátterére. Platininek pedig arra kellene válaszolnia, miért kapott Blattertől 2011 februárjában 1,8 millió eurót.

Igaz, Blatter és Platini is azt állítja, hogy ennyi a francia sportvezető elmaradt szakértői díjazása, 1998 és 2002 között ugyanis tanácsokat adott a FIFA elnökének – aki mindezért csak kilenc évvel később fizetett. A FIFA-történet tanulsága nagyon is fontos. Azt mutatja meg, hogy van-e bátorság a nemzetközi futballvilág képviselőiben arra, hogy rámutassanak: a labdarúgás, persze, több mint sport, de már messze több mint üzlet. Olyan hatalmi játék, amellyel nemzetek sorsába szólhatnak bele, nemzetek gazdaságára lehetnek hatással és befolyással, a labdarúgáson keresztül finanszírozni lehet szinte akármit, meg lehet tömni zsákokat, zsebeket, akár cégvezetőkét, sportolókét vagy politikusokét.

Ez a történet mostantól kezdve arról szól, mennyire hajlandó visszahúzódni a sportgazdaság, a stadionok világába a sportdiplomácia. Érdemes lesz figyelni erre, mert Blatternek a saját maga által felállított testület mutatott most piros lapot, ami harmadik olvasatra is jogosnak tűnik, ám közelebbről nézve az esetet, „bájos” történet rajzolódik ki előttünk: a FIFA etikai bizottsága – kilencven napra – felfüggeszti hivatalból az egyébként már lemondott elnököt, aki a felfüggesztés után, jelen állás szerint, 2016-ban visszatérhet még egy kicsit igazgatni azt a testületet, amelyik elmeszelte, s amelyik korrupció gyanújába keveredett, s amelynek éléről kényszerűen távozott – és februárban, ad absurdum, még indulhatna is akár az újraválasztásáért.

Hacsak… Hacsak addig meg nem vádolják, el nem ítélik, le nem ültetik. De úgy tűnik, igencsak fontos állást jelenthet a FIFA elnöki posztja, hiszen még olyanok is reménykedtek az aspirációban, mint a FIFA korábbi alelnöke, a dél-koreai Csung Mong Jun – ám ő most hat év eltiltást és 100 ezer svájci frankos büntetést kapott. Egy biztos: a Blatter-éra véget ért. A kérdés az, milyen az öröksége.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!