Ahogy az várható volt, az egyetlen jelöltet, Borkai Zsoltot választotta új elnökévé a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a szervezet szombati közgyűlésén. Az előd, Schmitt Pál – akiből időközben köztársasági elnök lett, s augusztus 5-én mondott le MOB-elnöki tisztségéről – tiszteletbeli elnök lett.

 

A voksoláson az olimpiai bajnok tornász Borkainak 141 igennel (és három nemmel) szavaztak bizalmat. Megbízatása – akárcsak az elnökségé – 2012-ig szól.

A 45 esztendős sportember lólengésben az 1987-es rotterdami világbajnokságon és az 1988-as szöuli olimpián lett aranyérmes, nyújtón pedig Európa-bajnokságot nyert 1985- ben Oslóban.

Borkai megválasztása után azt mondta, tudatában van, hogy nagy felelősséggel jár a MOB vezetése, mert a sportági szövetségekkel, köztestületekkel együtt kell kidolgozni a sportirányítás és támogatás új rendszerét. A Vasárnapi Hírek érdeklődésére, miként értékeli megválasztását, s a hogyan továbbot illetően az új elnök így fogalmazott: „Olyan MOB-ot vezetek, amely eddig is rendkívül eredményes volt, s társadalmi elismertsége folyamatosan nőtt. Egy választott, társadalmi munkában ellátott tisztség sokkal nagyobb felelősség, mint amit szerződés alapján lát el az ember, mert ez a bizalmon alapul, és amit most a tagságtól megkaptam.” Hivatkozott Széchenyi Imrére, a MOB második elnökére, aki azt mondta: „egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”, „ha összefogunk, céljainkat közösen próbáljuk elérni, akkor eredményesek leszünk.” Borkai már a sajtótájékoztatóján kitért rá, hogy mielőbb találkozni szeretne Orbán Viktor miniszterelnökkel, akinél el akarja érni, hogy a lehető legnagyobb költségvetési támogatást kapja a magyar sport. Arra a kérdésre pedig, hogy mire számít a következő, 2012-es nyári olimpián, így felelt: legalább annyira eredményesnek kell lennünk, mint legutóbb, 2008-ban, de ez a minimum, a cél már két esztendő múlva is az, hogy sikeresebbek legyünk, mint Pekingben voltunk. Borkai korábban jelezte, megválasztásakor leköszön az Országgyűlés rendészeti és honvédelmi bizottsági tagságáról. A többi tisztségétől – éppen azért, mert a MOB elnöke társadalmi munkában látja el feladatát – egyelőre nem kíván megválni. Lapunk azonban úgy értesült, hogy szóba került Borkai Zsolt távozása a győri polgármesteri székből.

Az MTI beszámolója szerint Schmitt Pál, akit a közgyűlés egyhangúlag választott meg tiszteletbeli elnöknek, azt mondta, az elmúlt 21 évre visszatekintve az egyik legfontosabbnak azt tartja, hogy sikerült a magyar közgondolkodásba beépíteni az olimpiai eszmét. Emlékeztetett rá, hogy köztársasági elnökké választásakor három dolog mellett tett hitet, ezek közül az egyik az volt, hogy a sport is bekerüljön az alkotmányba. Kiemelte, elnöki csúcspontjai között szerepel, amikor olimpiai aranyérmet adhatott át, s először az 1988-as, szöuli játékokon éppen Borkai Zsolt nyakába akaszthatta az első helyért járó medált.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!