A sok hazai rendezésű világverseny mellett idén a sportszeretők is hajlamosak voltak kissé megfeledkezni a csütörtöktől vasárnapig Budapesten zajló karate Európa-bajnokságról.

 
Tóth Beatrix, a nagy visszatérő (balról), francia világbajnokot vert a bronzcsatában (Fotó:Illyés Tibor, MTI)

Pedig legkésőbb február óta sportberkekben is illik nagyon komolyan venni a japán eredetű harcművészetet: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ekkor tette közzé azon sportágak listáját, amelyek a 2020-as olimpiai programba, a birkózás helyére pályáznak. A névsorban szerepel a karate is, így annak elöljárói is a NOB május végi, szentpétervári kongresszusán megpróbálhatják majd prezentációjukkal meggyőzni a döntéshozókat, hogy nekik lenne a legjobb helyük az ötkarikás műsorban.

Ezért is örömteli, hogy a magyar válogatott minden korábbinál eredményesebben szerepel a káposztásmegyeri Jégpalotában rendezett kontinensviadalon. Szombaton az egyéni küzdelmekben öt bronzmérkőzésen voltak érdekeltek a hazai versenyzők, és ebből négyet sikeresen is vívtak meg. A plusz 68 kilogrammosok között szereplő, 20 éves Bartha Nikolett a finn Kuusistót verte 1-0-ra, és ugyanilyen arányban múlta felül az orosz Seroziját a 68 kg-os Metzger Sandra, ráadásul úgy, hogy a győztes pontot 13 másodperccel a vége előtt vitte be. Szintén harmadik helyen zárt a honi karate történetének legeredményesebb versenyzője, a kétszeres vb-ezüstérmes, Világjátékok-győztes S. Kovács Ádám (67 kg), aki a spanyol Raserót győzte le 7-0-ra a helyosztón. A 32 éves klasszis másfél év kihagyás után tért vissza, a most megszerzett éremmel pedig befejezte a nemzetközi versenyzést. A nap legnagyobb bravúrja pedig az 55 kilós Tóth Beatrix nevéhez fűződik, aki a harmadik helyért zajló csatában a világbajnoki címvédő francia Ignacét verte, nem is akárhogyan, 4-0-ra.

A megszerzett négy bronzérem bőven várakozáson felüli, hiszen magyar versenyző utoljára 2010-ben állt Európa-bajnoki dobogón. A budapesti Eb vasárnap – immár magyar éremesélyek – nélkül zárult.

Címkék: sport, küzdősport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!