Bár a futball nem matematika, megingathatatlannak hitt tételei azért vannak. Nem sok, sőt most már eggyel kevesebb: Steven Gerrard többé nem egyenlő a Liverpoollal.

 
Steven Gerrard

„Életem legnehezebb döntését kellett meghoznom.” Kevés elcsépeltebb fordulat van napjaink labdarúgásában, hiszen minden egyes alkalommal halljuk, amikor egy játékos klubot vált – akkor is, ha ezt már sokadjára teszi karrierje során. A napokban aztán valakitől mégis hitelesnek tűnt ez a mondat: Steven Gerrard bejelentette, hogy az idény végén elhagyja a Liverpoolt.

A 34 esztendős középpályás a Beatles városától alig 10 kilométerre született, és már 7 évesen elkezdett a Vörösök gyerekcsapatában focizni. Az azóta eltelt 27 évben csak két mezt húzott magára: a Liverpoolét és az angol válogatottét.

Utóbbitól, túl sok sikertelen tornán, már a brazíliai vb után elköszönt, most pedig eldőlni látszik az is, liverpooli karrierje úgy ér véget, hogy bár nyert Bajnokok Ligáját és két FA Kupát a csapattal, a talán legfontosabb cím, a Premier League-győzelem sosem jön neki össze – ezt, a Liverpool jelenlegi 17 pontos hátrányát nézve, nem nagy kockázat kijelenteni. Nyerhetne persze angol bajnokságot más együttessel, ám Gerrard leszögezte: „A játékot folytatom, és bár most még nem tudom megmondani, hogy hol, az biztos, hogy nem egy rivális klubnál. A Liverpool ellen nem lépek pályára, ezt sosem tudnám megtenni.”

Gerrard ezzel a mondattal zárta ki, hogy egy szintén már karrierje alatt (klub)legendává váló honfitársa, azaz Frank Lampard „sorsára” jusson.

A Chelsea-t közel 650 mérkőzésen szolgáló Lampard ugyan tavaly hivatalosan a New York FC-be igazolt, ám a mostani szezon végéig még az amerikai csapat anyaegyesületénél, a Manchester Citynél játszik – és tör nem kevés borsot egykori klubja orra alá. Az elmúlt hetekben Lampard két győztes gólt is rúgott a Cityben, így nem kis szerepe van abban, hogy újév napján elolvadt a Chelsea előnye a tabella élén.

Szintén az egyre erősebb és népszerűbb amerikai bajnokságot (MLS) emlegetik Gerrard jövője kapcsán. Ha tényleg ott köt ki, nem kizárt, hogy mégis látja még az Anfield Road közönsége, az ottani szezon szünetében, január környékén ugyanis sokan kölcsönbe Európába igazolnak – ahogy azt annak idején David Beckham vagy Thierry Henry is megtette. Mindez némi gyógyír lehet a Vörösök szurkolóinak, ha már a közelgő jubileum – 5 találkozó múlva ünneplik Gerrard 700. mérkőzését – kissé keserédesnek ígérkezik.

És nem mellesleg Gerrard a szezon végén kiiratkozik az egész karrierjük alatt csak 1 klubot erősítő játékosok táborából is, olyan ikonoknak „hátat fordítva”, mint a még aktív Xavi (741 meccs a Barcelonában), Francesco Totti (723, Roma) vagy Iker Casillas (700, Real Madrid), illetve a már visszavonult Ryan Giggs (963, Manchester United) vagy épp Paolo Maldini (902, Milan).

------------------------------

Címkék: angol foci

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!