A FIFA is vizsgálja, a fogadási csalások iránt amúgy is kutakodó Nemzeti Nyomozó Irodát is érdekli a történet, az MLSZ azonnali hatállyal felfüggesztette az érintetteket, akik viszont közleményükben elismerve, hogy hibáztak, kategorikusan visszautasítottak mindenféle gyanút.

 
Az a bizonyos észt-bolgár mérkőzés

A botrány a szerdai Antalyában megrendezett Észtország–Bulgária barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban tört ki, amelyen három magyar játékvezető – név szerint: Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János bíráskodott. Az eredmény 2-2 lett, mind a négy gól 11-esből esett, épp úgy, mint az azt megelőző Lettország–Bolívia mérkőzés három gólja, amelyen a negyedik játékvezető Csák János volt. Internetes források szerint a mérkőzés kapcsán Észtországban és Bulgáriában is az a hír terjedt el, hogy fogadási csalás állhat a találkozó hátterében. Észt sajtóhírek szerint a négy jogosnak titulálható tizenegyest hozó mérkőzést megelőzően egyes ázsiai fogadóirodáknál meglepő módon csökkentették annak a fogadási eshetőségnek a szorzóját, mely szerint legkevesebb három gól születik az összecsapáson.

A dolog pikantériája, az MLSZ ugyan kapott értesítést, hogy a bírókat meghívják mérkőzést vezetni, ebben azonban szó sem volt arról, hogy a mindössze NB III-as és BLSZ-licencekkel rendelkező játékvezetők dolga barátságos felnőtt válogatott mérkőzés dirigálása, csak arra volt utalás, hogy korábban milyen jól bíráskodtak már ifjúsági mérkőzéseken. A játékvezetők közleményükben így védekeztek: ők csak a helyszínen, három órával a mérkőzés előtt értesültek arról, hogy felnőtt barátságos válogatott találkozót kellene vezetniük az eredetileg kijelölt játékvezetői hármas helyett. Elismerik, hibáztak, amikor nem értesítették erről az MLSZ illetékeseit, de mint írják, „az vesse ránk az első követ, aki nem vállalta volna el a mérkőzést, ezerből egy játékvezetőnek adatik meg, hogy ilyen játékosoknak, ilyen magas szinten fújjon”. Ez olvasható a Lengyel Kolos által a többiek nevében is jegyzett közleményben a Nemzeti Sportban.

A FIFA- és UEFA-vizsgálatot az észt szövetség kezdeményezte azért, mert a lett szövetség elnöke a mérkőzés befolyásolásának veszélyére hívta fel a figyelmüket. A bolgár szövetség elnöke minden felelősséget a játékvezetőkre és a találkozót szervező cégre hárított. Ez a Footy International Media elnevezésű cég, amely nem található meg az interneten, s már korábban is foglalkoztatta ugyanezeket a játékvezetőket egy tavaly novemberi-decemberi túrán. U20-as latin-amerikai válogatottak tornáján vezettek mérkőzéseket. A legnagyobb vihart a Lengyel dirigálta Argentína–Bolívia találkozó kavarta, Az argentinok a 103. (!) percben a magyar bíró által megítélt büntetővel nyertek. A rendőrök védték meg a játékvezetőket. A bolíviai edző elmondása szerint az utolsó pillanatban cserélték le az eredetileg kijelölt bírói hármast… Mellesleg a három játékvezető közül az egyiknek a neve, mint közvetítőnek, már felvetődött egy hazai U19-es mérkőzéssel kapcsolatban.

Vágner László a Vasárnapi Híreknek elmondta, hogy amióta ő tölti be az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöki posztját, tudomása szerint még nem fordult elő hasonló eset. Annyi bizonyos, hogy egy szervező cégnek nincs joga a nemzeti szövetségek megkerülésével barátságos válogatott mérkőzések vezetésére játékvezetőket felkérni. A magyar szövetség felé kellett volna jelezni, hogy egy válogatott találkozóra játékvezetők biztosítását kérik – érvelt a sportvezető. Az U20-as dél-amerikai mérkőzésről pedig ezt mondta: „Az eset kirobbanásáig nem tudtam róla, hogy mérkőzést vezettek volna a tengerentúlon. Nem ismerem a dél-amerikai kiírásra vonatkozó szabályokat, de természetesen ez esetben is a magyar szövetséget kellett volna megkeresnie a rendezőnek. Úgy néz ki, hogy ebben az esetben »barátilag ment a dolog«. Azt kizártnak tartom, hogy egy U20-as meccsre Magyar­országról kérjenek Dél-Amerikába játékvezetőket.”

További fejlemény: a BLSZ Játék­vezetői Bizottságának elnöke, Bajkai János lemondott tisztségéről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!