Sárosi Laura tollaslabdázó nem mindennapi előzmények után jutott ki a riói olimpiára. Az áprilisi Európa-bajnokságon 1-0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen, amikor ellenfelének elszakadt az egyik cipője. A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalék cipője, így fel kellett volna adnia a versenyt, amivel Sárosi nagy lépést tett volna a kvótaszerzés felé. Laura azonban odaadta váltócipőjét ellenfelének, aki végül legyőzte őt, és akkor úgy tűnt, ezzel a riói remények is elvesztek. Aztán kiderült: a magyar lány önerőből, a világranglista pontjai alapján is kijutott az olimpiára, ezzel két évtized után az első magyar tollasozó lesz, aki képviselheti Magyarországot. A pécsi Multi Alarm SE 24 éves versenyzőjével beszélgettünk.

 
 

– Az Európa-bajnokságon nyerésre állt, amikor átadta ellenfelének a tartalék cipőjét. Végiggondolta, hogy mit jelenthet ez a gesztus a kvalifikáció szempontjából?

– Akkor ez nem jutott az eszembe.

– Példás sportszerűsége nagy elismerést váltott ki, nemzetközi szinten sokan megmozdultak annak érdekében, hogy szabadkártyával mégis kijusson az olimpiára, és a hírek szerint nemzetközi Fair Play Díjra jelölik.

– Ez nagyon jólesik, de ez egy emberi reakció volt, amit szerintem minden sportoló megtett volna.

– Mindig tollaslabdázónak készült, vagy ez már pályamódosítás eredménye?

– Gyermekkorom óta csak a tollaslabda érdekelt. Kilenc évvel ezelőtt az egyesület meghívására költöztem Pécsre, itt külföldi edzővel készülhettem a versenyekre és 19 évesen megnyertem a felnőtt országos bajnokságot.

– Évek óta nemcsak szingliben, hanem párosban és vegyes párosban is magyar bajnok. Melyik a kedvence?

– Az egyénit szeretem a legjobban.

– Az európai élmezőnyhöz tartozik, nagyon sokat versenyez külföldön, az elmúlt időszakban szinte bejárta az egész világot. Hogy bírja ezt az életet?

– Ez nálunk teljesen természetes, a kvalifikációs rendszerből adódik. Azt hiszem, mára teljesen hozzászoktam.

– Néhány napja jött a jó hír, hogy a nemzetközi szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megemelte az egyéniben indulók létszámát, így a világranglistán elért helyezése alapján bekerült a kvótát szerző versenyzők közé. Most mi következik?

– Azért, hogy ne essek ki a versenyrutinból, még júliusban elindulok az US Openen, majd egy kanadai versenyen, utána pedig irány Rió.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!