Nemrég aranyérmet nyert Tokióban a súlycsoport nélküli shinkyokushin karate-világbajnokságon. A soproni Kamikaze SE versenyzőjét, Szepesi Csengét kérdeztük.

 
Szepesi Csenge /jobbra/ az újdonsült világbajnok - Fotó: Kazuhiro Nogi, AFP/Europress

– Meg tudna védeni engem, ha egy sötét utcán megtámadnának minket?

– Ezt nem tudom megmondani, mert még soha nem keveredtem ilyen szituációba, és nagyon kerülöm is. Én csak a páston vagyok aktív, különben nem. De a karatéban szerzett tudás mindenképpen előnyére válhat az embernek, hogy egy kicsit magabiztosabb legyen, jól mérje fel a helyzetet, megtanulja a társak felé irányuló tiszteletet és ezt az életben is használja.

– Kilenc éve karatézik, háromszoros Európa-bajnok és ez a második világbajnoki aranyérme. Miért pont a kyokushin stílust választotta?

– Igazából soha nem gondoltam volna, hogy karatézni fogok. Úszó voltam és teljesen véletlenül keveredtem a karatézók közé, ide vezetett a sorsom. Egyébként a karateágazatok közül ez a stílus a legéletszerűbb, ez passzol legjobban a személyiségemhez és a klubunk is ebben a legeredményesebb.

– A vb-n full contact rendszerben bonyolították a versenyt, ahol az ütéseket és rúgásokat teljes erővel lehet bevinni. El tud számolni a kék foltokkal?

– Igen, bár az elmúlt években már nem túl sok volt.

– A lábát vagy a kezét használja inkább?

– A lábamat. Nagyon szeretek rúgni, de például a vb-n, ahol öt ellenfelemből négy japán volt, főként a kezemre volt szükség.

– Civilben fogorvos, ezek szerint könnyen tud adni egy zsibbasztót.

– Igen, a küzdőtéren nagyon szeretem is használni, persze a rendelőben ez teljesen más formátumban működik.

– Sopronban él, de Bécsben is dolgozik a fogorvosi klinikán. Ott mit szólnak a sportsikereihez?

– Büszkék rám, és drukkolnak nekem. Ez egy kicsit szétszakított élet, de szerencsére meg tudom oldani, hogy a munka mellett legyen elég időm edzeni.

– A karate nem olimpiai sportág.

– Jelenleg sajnos nem, de van esély arra, hogy 2020-ban, Tokióban már bekerülhet az ötkarikás játékok programjába. A shotokan és kyokushin ágazatnak van egy közös projektje, amiről jövő nyáron a riói olimpia helyszínén dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése, és mi nagyon reméljük, hogy sikerülni fog.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!