A legtöbb sportágban épphogy csak elkezdődött az olimpiai kvalifikációs időszak, így a majdani eredmények, köztük a magyar szereplés kapcsán még korai jóslatokba bocsátkozni. Ez persze senkit nem tart vissza az előrejelzésektől.

 
Hosszú Katinka

A sportstatisztikákkal foglalkozó Infostrada például havonta frissülő táblázatot közöl, amelyben a közelmúlt világversenyeinek eredményei alapján tippeli meg minden egyes szám riói dobogósait.

Ez alapján mostanság csökkenni látszanak a magyar remények, hiszen míg az előző év végi becslés 10 magyar arannyal számolt, addig egy hónapja 8, a legfrissebb listán pedig már csak 7 első helyet látunk. A „gép” szerint Hosszú Katinka két aranya (200 és 400 méteres vegyesúszás) mellett Gyurta Dániel (200 m mellúszás), Kozák Danuta (kajak egyes, 500 m), a női kajak négyes (500 m), a Vasbányai, Mike kenu kettős (1000 m) és a tornász Berki Krisztián (lólengés) állhat majd fel a dobogó legfelső fokára. Az Infostrada számítása szerint a 7 arany mellett 4-4 ezüstés bronzérem jutna a mieinknek.

A korábbi olimpiákon sikeres tippelőnek számító Luciano Barra, az Olasz Olimpiai Bizottság volt sportigazgatója, még ennél is pesszimistább a magyar reményeket illetően, ő jelenleg 13 éremmel, közte 5 arannyal számol. Hozzá kell tenni, hogy bár Barra becslései korábban tényleg meglehetősen pontosak voltak, London előtt speciel szintén 5 magyar aranyra fogadott, ami a végül elnyert 8-at figyelembe véve akár jó előjel is lehet – elvégre, lévén, hogy Európán kívüli olimpiáról van szó, a londoni 8 arany megismétlését inkább sikernek kellene elkönyvelni.

Egyelőre persze a minél több kvóta megszerzése van a középpontban. Jelen állás szerint 27 magyar sportolónak van riói repülőjegye, és hogy a magyar küldöttség létszámának 2004 óta tartó csökkenése megálljon, ezt a számot a következő szűk egy évben meg kellene hatszorozni.

 

 

Magyar sportolók száma: 

2004, Athén: 209

2008, Peking: 171

2012, London: 159

2016, Rio: ?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!