Igencsak megváltozott tavaly óta a Magyarok a Világ Nyolcezresein csapatának összetétele: akkor Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László, Horváth Tibor és Földes András újságíró együtt vágott az Annapurna 2012 végül is sikertelen expedícióba.

A hegyen életét vesztette Horváth, s a gyász közepette egymást is hibáztatták a csapat tagjai. Földes a blogjában írt erről, Mécs, a sorozat egyik alapítója pedig a jelek szerint visszavonhatatlanul megsértődött. A régi csapatból így mostanára ketten maradtak: az expedícióvezető Kollár és Erőss. A két újonnan csatlakozó hegymászó: a gyöngyösi Kiss Péter és a szlovák Jaroslav Dutka. A sorozat tizedik – idei – expedíciójának célja a 8586 méteres Kancsendzönga meghódítása.

A csapat már elérte az 5510 méter magasan lévő alaptábort. Előbb értek oda, mint a csomagjaik. Kollár Lajos szombaton így számolt be erről: „Nagyon szívós, kemény menet volt és a hordárok nagy része még nem érkezett meg.” Tudatta: kiváló állapotban vannak, kivéve a gyomorpanaszokkal küzdő Kiss Pétert, aki remélhetőleg a pihenőidő alatt teljesen rendbe jön és „néhány nap múlva irány a hegy”. Azt tervezik, hogy 6 és 7 ezer méter között építik ki két táborukat, egyet pedig a csúcstámadáshoz már 7 ezer méter fölött. A csúcstámadásra leghamarabb május közepén kerülhet sor.

A Föld 14 nyolcezres csúcsából eddig 11-et hódítottak meg a magyarok. Már csak 3 van hátra: a Kancsendzönga, az Annapurna és a legveszélyesebbnek tartott K2.

Címkék: sport, hegymászás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!