Nagyrészt pozitív fogadtatása volt a hírnek, miszerint a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége egyhangú döntéssel támogatta a Veszprém és a Szeged csatlakozását a délszláv térség legjobb együtteseit tömörítő SEHA Ligához.

 
Nagy László (pirosban) és Niko Mindegia csapatai jövőre akár a SEHA Ligában is összecsaphatnak - MTI-fotó: Kovács Anikó

A most véget ért szezonban horvát, szerb, bosnyák, montenegrói, macedón és fehérorosz csapatokat felvonultató bajnokság vezetői, az orosz Gazprom szponzori támogatásával a hátuk mögött, nagy terveket szövögetnek: a közeljövőben a magyarok mellett szeretnék a legjobb szlovén és lengyel gárdákat is magukhoz csábítani, amivel vitathatatlanul a világ talán legerősebb, jóformán csak a német Bundesligával összemérhető bajnoksága jönne létre.

Egyelőre azonban sok a kérdőjel, a Veszprém és a Szeged csatlakozási kérelméről hivatalosan június 15-ig döntenek.

Vetési Iván MKSZ-elnök a „zöld út” megadása után úgy fogalmazott, „csak előnyt jelenthet” a magyar kézilabdázásnak, ha az idei – és lassan mindenkori – két, döntős csapatunk egy nívósabb ligában méreti meg magát. Az éremnek ugyanakkor azért van egy másik oldala is, a magyar bajnokság ugyanis ezzel párhuzamosan jelentősen gyengülne, így a 3. helytől lefelé aligha tapsolnának, ha a tervekből valóság válna. Hozzá kell tenni, a Veszprém és a Szeged csak az alapszakaszt hagyná ki, a rájátszásra csatlakozna a mezőnyhöz.

Sportgazdasági szakértők egyébként már jó ideje arról beszélnek (nem csak kézilabda,hanem más csapatsportágak esetén is), hogy ebben a térségben éppen az ilyen regionális ligák lehetnek a topklubok erősödésének zálogai, ugyanis minden országban legfeljebb két európai szinten jegyzett csapat van, akik odahaza szinte csak egymás ellen játszanak éles meccseket.

Ezeket az elit csapatokat „egy fedél alá” hozva viszont a nézők és a szponzorok számára is vonzó ligák jöhetnek létre. Ha a két legjobb férfi csapatunk mostani kalandja sikerrel jár, alighanem idővel női vonalon, ahol talán még jobban kiemelkednek a nagyok hazájuk bajnokságaiból, is érdemes hasonló kezdeményezéseken gondolkodni.

Mi szól a Veszprém és a Szeged „váltása” mellett és ellen?

PRÓ
+ Egész évben magas színvonalú mérkőzések a két legjobb magyar klubnak, amelyből a nemzetközi porondon profitálhatnak

+ A légiósok mellett a csapatok magyar játékosai is több éles meccsen vennének részt, ez a válogatott számára is előnyös

+ A nemzetek közti vetélkedés miatt jelentős presztízzsel bírnak a találkozók, így jóval több néző és nagyobb médiafigyelem várható

KONTRA
– A magyar bajnokság háttérbe szorulna, a kis csapatok a Veszprém és a Szeged kiválásával évi két telt házas meccsüket is elvesztenék

– A szakadék óriásira nyílna a két nagy és a „többiek” között, akiknek így szinte kilátástalan lenne valaha is felzárkózni

– Kérdés, a nemzetközi szövetségek meddig nézik jó szemmel a Gazprom által felkarolt bajnokság terjeszkedését...

Se vele, se nélküle
A terjeszkedő SEHA Liga nem az első regionális bajnokság a térségben, más sportágakban évek óta futnak hasonló sorozatok, amelyekbe néhány éve magyar klubok is bekapcsolódtak – felemás sikerrel.

A magyar jégkorong-bajnokságot kinövő székesfehérvári Alba Volán 2007-ben csatlakozott az osztrák bázisú, de az évek során szlovén, horvát, szlovák, cseh és olasz csapatokkal is megerősített EBEL-hez. Azt merész lenne állítani, hogy a magyar válogatott közelmúltjának legnagyobb sikere, a 2008-as A csoportba jutás már egyértelműen ennek a hozadéka, azonban ahogy a fehérváriak szép lassan beleerősödtek a ligába, úgy a magyar válogatott is megszilárdította helyét a feljutásra esélyes csapatok között.

A Szolnoki Olaj gárdája messze nem emelkedett ki annyira a magyar kosárlabda-bajnokságból, mint a Fehérvár jégkorongban (vagy mint a Veszprém és a Szeged kézilabdában), 2011-ben mégis úgy döntött, szerencsét próbál a legjobb délszláv csapatokat tömörítő Adria Ligában. És bár a hasonló merész vállalkozásokat hosszabb távra szokás tervezni, a Szolnok két, a táblázat alsó régióiban eltöltött év után kiszállt, és idén ősszel visszatér a magyar bajnokságba. A nem megerősített hírek szerint a szponzoroknak lett elegük a sikertelenségből…

Vízilabdában is létezik Adria Liga – igaz, a magyarokon kívül a szerbeket is kihagyták belőle. Pedig ha valahol, hát ebben a sportágban lenne a legcsábítóbb összehozni egy a környező országok legjobbjait felvonultató bajnokságot, az ugyanis nemcsak a térség, hanem az egész világ legerősebb ligája lehetne. Igen ám, de a nemzetközi szövetség eddig minden olyan kezdeményezésnek keresztbe tett (sőt megfenyegette az ötletgazdákat), amely 2-3-nál több ország elit klubjait fogta volna össze, valós konkurenciát jelentve ezzel a Bajnokok Ligájának.

Címkék: sport, kézilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!