Véget ért Gianluigi Donnarumma szappanoperája. A Milan 18 éves kapusa minden idők legjobban kereső tinifocistája lett, ezzel párhuzamosan viszont elveszítette a lehetőségét, hogy ő legyen az új Paolo Maldini vagy Franco Baresi.

 
Fotó: Boris Roselli, AFP

A héten meghosszabbította jövő nyáron lejáró szerződését Gianluigi Donnarumma, a világ jelenlegi talán legtehetségesebb kapusa. Az olasz válogatott futballista négy évre írt alá, szezononként 6 millió euróért (eddig 160 ezer eurót keresett), ezzel a harmadik legjobban fizetett kapus lett (Manuel Neuer 9 millió eurót, David De Gea 6,8 millió eurót tehet zsebre). A labdarúgás történetében soha nem kapott még ekkora fizetést egyetlen 18 éves játékos sem, Cristiano Ronaldo ennyi idősen 2,1, Lionel Messi 1,2 milliós, Gianluigi Buffon pedig 400 ezer eurós fizetést kapott.

A Milan szurkolói egészen az elmúlt hetekig benne látták az új Paolo Maldinit vagy Franco Baresit. Egy fiatal szupertehetség, aki csókolgatta a címert és többször elmondta: csak a Milanban tudja elképzelni a jövőjét. A Berlusconi-éra után érkezett kínai befektetők millióiból újraépülő Milan alappillére lehetett volna, így amikor június elején megüzente, hogy nem hosszabbít, kiverte a biztosítékot. Előbb a klubvezetőknél, aztán a szurkolóknál.

A srác menedzsere, a minden hájjal megkent Raiola ugyanis egy kivásárlási záradékot akart beleíratni a szerződésébe, hogy egy nagyobb összeg üsse az ő markát, ha érkezik egy ajánlat egy másik csapattól.

Amit ráadásul – a záradéknak köszönhetően – a Milannak el kell fogadnia. Az ügynök 40-50 milliós ajánlatot javasolt (amit egyébként ki tudott volna fizetni a sztárcsapatok többsége), ám a Milan 100 millió euróra lőtte be ezt az összeget.

Donnarumma szeretett volna hosszabbítani, Raiola azonban megfűzte, hogy még ne tegye. Így lett a szeretett ikonból egy csapásra közutálat tárgya a Milannál. Az U21-es Európa-bajnokságon a szurkolók játék pénzzel dobálták meg a Dánia elleni meccsen, a kapu mögé pedig kifeszítettek egy „Dollarumma” feliratú transzparenst.

A Milan-drukkerek keménymagja, a Curva Sud közleményt adott ki, amelyben főleg Mino Raiolát támadták, aki zsinóron rángatja a tini focistát. „Egy zseniről beszélünk, aki még mindig nagyon fiatal, aki egy gátlástalan ügynök markában van és aki olyan helyzetben találja magát, ami a Milant és a szurkolókat is kezdi kissé idegesíteni” – írták.

A szerződést végül meghosszabbították, a kondícióban egy 70 millió eurós kivásárlási záradék szerepel, és nem mellékesen Raiola kibulizta, hogy a nagyobbik Donnarumma-fivért, Antoniót is szerződtesse a cserepadra a Milan – ő évi egymillió euróért fog ott ücsörögni egyetlen Serie Ameccses tapasztalattal a háta mögött.

„Nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy a Milanban lehetek. Itt születtem, itt nevelkedtem, és soha nem voltak kétségek a fejemben afelől, hogy maradok. Szeretnék bocsánatot kérni a szurkolóktól és megismétlem, hogy soha nem állt szándékomban elárulni őket” – mondta a hosszabbítás napján Gianluigi Donnarumma.

Hogy a profi sportban, így a labdarúgásnak nevezett szórakoztatóipari termékben is mindent a pénz irányít, azt eddig is pontosan tudtuk. Ám ha eddig felbukkant egy-egy zseni, hajlamosak voltunk megfeledkezni erről. És jól is van ez így, erről szól ez az egész színház. A kérdés csak az, hogy képes-e a szórakoztatóipar másik szereplője (tudniillik a néző) megbocsátani, hogy már megint kilógott a lóláb. Feketén- fehéren kiderült, hogy a király meztelen. És nagyon sokba kerül.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!