Már döntős a Győr. Bejutott a Bajnokok Ligája mai döntőjébe a Győri Audi ETO női kézilabdacsapata, s így megismételheti tavalyi végső győzelmét.

 
Katarina Bulatovics dob kapura - MTI-fotó, Kovács Anikó

A Papp László Sportarénában tízezer néző buzdítása segítette a győri lányokat a dán FC Midtjylland 29-26-os legyőzéséhez, a sikeres első lépéshez a budapesti Final Fourban. Ennek a lebonyolításnak a sajátossága, hogy a legjobb négybe jutott csapatok két nap alatt lejátsszák az elődöntőket és a döntőt. A nőknél a másik elődöntőben a macedón ZRK Vardar Szkopje és a montenegrói RK Buducsnoszt Podgorica küzdött egymással, közülük került ki az ETO mai ellenfele. A győri lányok tegnapi sikere az első lépést jelentette az egész magyar kézilabda nagy májusi menetelésében is, hiszen a férfiaknál az MKB-MVM Veszprém a Bajnokok Ligájában, a Pick Szeged együttese pedig az EHF Kupában szerepel a legjobb négy között.

„Fontos történelmi pillanat, három magyar együttes is bejutott a négyes döntőbe” – mondta lapunknak Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Kiemelte, hogy a tavalyi BL-győztes Győri ETO kiváló magyar és magasan kvalifikált külföldi játékosaival jelenleg a legjobbnak számít a női nemzetközi mezőnyben és reális esélye van a címvédésre, az pedig, hogy Budapesten, hazai közönség előtt kerül sor az első női Final Four megrendezésére, nagy sportdiplomáciai siker. A férfiaknál a Veszprém, amely az olimpiai negyedik helyezett válogatottba kilenc játékost adott, nemzetközi klasszisokat igazolt, esélyes arra, hogy meglepetést okozzon a Kölnben sorra kerülő négyes döntőben. A Szeged pedig egy nagy küzdőcsapat, a házigazda Füchse ellen Berlinben nehéz dolguk lesz, extra bravúrra van szükség, de bízik benne, hogy az ott szereplő magyar válogatottak jól teljesítenek. A kapitány némi nosztalgiával emlékezett vissza 1982 májusára, amikor a Bajnokok Európa Kupájában mind a nőknél, mind a férfiaknál magyar győzelem született a Vasas, illetve a Budapesti Honvéd révén. Elmondta, hogy a Vasas edzőjeként élte át azt a felejthetetlen mérkőzést, amikor a piros-kékek legyőzték a verhetetlennek tartott orosz bajnok Szpartak Kijevet, igaz, akkor a Vasas olyan klasszisjátékosokkal rendelkezett, amely egy csapat életében csak ritkán fordul elő, talán most a Győr női együtteséről mondható hasonló.

A férfi BL négyes döntőjére május 31-én és június 1-jén Kölnben kerül sor. Nagy László, a Veszprém csapatkapitánya lapunknak elmondta: az elődöntőben a német Kiel csapatát kapták, amelytől tavaly vereséget szenvedtek. Van tehát mit törleszteni. Nagyon kemény mérkőzés lesz, de bízik a csapatban, elszántan fognak küzdeni a döntőbe jutásért – nyilatkozta Nagy László.

Az EHF Kupa négyes döntőjét Berlinben rendezik május 17-én és 18-án, ahol a Pick Szeged a Füchse Berlin együttesével kerül szembe. A két csapat már korábban is találkozott egymással, de eddig a szegedieknek nem sikerült legyőzniük a „Rókákat”.

Ancsin Gábor, a Szeged és a válogatott jobbátlövője lapunknak így nyilatkozott: „Nem feltartott kezekkel fogunk pályára lépni. Ilyen hozzáállással és azzal, hogy precízen végrehajtjuk mindazt, amit az edzőnk kér tőlünk, esélyünk lehet a győzelemre.”

Címkék: sport, kézilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!