Jó ideje nem múlik el úgy forduló az NB I-ben, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Fegyelmi Bizottságának ne kelljen több százezer forintos büntetést kiszabni a klubokra a sportszerűtlen, gyalázkodó és rasszista nézőtéri megnyilvánulások miatt. Közben a magyar futball egészében is kimutathatóan növekszik az erőszakos cselekmények száma, az alsóbb osztályokban a bíróverések sem számítanak elszigetelt jelenségnek.

 
Ricardo Moniz kiborult a szombathelyi huhogóktól. Az FTC edzője beígérte, legközelebb lehívja csapatát, ha ilyen inzultus éri a színes bőrű játékosokat. (Fotó: Beliczay László, MTI)

A jelenség persze nem hazai vívmány, a régióban a legtöbb helyen a futballpálya az utolsó olyan hely, ahol a gazdasági és társadalmi válságok miatti frusztrációikat kiélhetik és kivetíthetik másokra az emberek. Kérdés, hogy ezt a kaput sikerül-e valaha becsukni, és ha igen, nem okoz-e hasonló gondot a huliganizmus a stadionon kívül?

Az MLSZ a tavaszi idény előtt hirdette meg, hogy szigorúbban lép fel a rasszista hangok ellen, amely a kiszabott büntetések összegén jól is látszik: a legutóbbi körben például a Ferencvárosnak 500 ezer, a Honvédnak 300 ezer forintot kellett fizetnie drukkerei miatt. A szigorítás összhangban van az UEFA meghirdetett politikájával, a cél hosszú távon olyan légkör kialakítása a stadionokban, ahová ismét szívesen jár ki minden jóérzésű ember. És bár rövid távon a szigorodó biztonsági intézkedések éppen hogy a nézőszám csökkenésével járhatnak, hiszen egyes ultracsoportok (Újpest, Diósgyőr) már a személyes adatokkal ellátott szurkolói kártyák bevezetését és a kamerarendszerek telepítését is tiltakozással, bojkottal való fenyegetéssel fogadták, a gyűlöletet szító egyének helyére sokkal több olyan szurkoló érkezhet, akiket egyelőre a jelenleg uralkodó lelátói „kultúra” tart vissza.

A nemzetközi sportjog előírásainak megfelelően itthon is az objektív felelősség elve érvényesül, azaz a klubok kimentés nélkül teljes felelősséggel tartoznak drukkereik viselkedéséért. Ha felhangzik egy rasszista rigmus, a pénzbüntetés már garantált, a rendezők legfeljebb enyhíthetik a majdani szankciót azzal, ha figyelmeztetik a renitens elemeket, vagy akár ki is emelik a tömegből a hangadókat. A klubok később polgári peres úton megpróbálhatják behajtani a bírságot az érintett szurkolókon, ám ennek esélye minimális. George Hemingway, a Honvéd tulajdonosa bejelentette, kész bezárni a kispesti ultrák szektorát, ahonnan felhangzanak a mások szórakozását tönkretevő, gyűlöletkeltő szövegek, amelyekért ráadásul újra és újra fizetni kell.

„Egy részük szurkolóhoz méltatlan módon összesen 15 alkalommal gyűlöletkeltő, sportszerűtlen és a fegyelmi szabályzatot súlyosan sértő rigmusokat skandált” – írja a Fegyelmi Bizottság legutóbbi határozata a Diósgyőrbe látogató Ferencváros-drukkerekről. Adja magát a kérdés: hogyan jött ki pont a 15-ös szám? Nos, az MLSZ tájékoztatása szerint minden találkozón kötelezően jelen van egy szövetségi ellenőr, aki jelentést készít többek közt a lelátón történtekről és feljegyzi az elhangzott rigmusokat is. Az illető a háttérben, inkognitóban dolgozik, mert hát nem lenne épp szerencsés, ha a szurkolók tudomására jutna, kiről van szó, és esetleg „megvárnák valamelyik kijáratnál”. A jelentés a Fegyelmi Bizottsághoz kerül, amely a szabályzatnak megfelelően kiszabja a büntetéseket. Lista persze nem létezik arra vonatkozóan, hogy mi az, ami még elfogadható, és mi az, ami már nem. Egyrészt senki sem akar ötleteket adni a drukkereknek, akiknek a „kreativitása” ilyen téren amúgy is kimeríthetetlen, másrészt a legtöbben pontosan tudják, hogy egy adott szólamnak a saját csapat biztatása vagy mások gyalázása a célja. Ha mégis valamelyest konkretizálni szeretnénk a dolgot, azt mondhatjuk, hogy egy legalább 100 fős blokk által, legalább 2 másodpercig skandált, valamely etnikai vagy vallási csoportot, illetve az ellenfelet sértő rigmus von maga után szankciót.

A büntetések egyelőre a pénzbírságokban merülnek ki, amelyeknek azért van hatása. Az FTC az utóbbi fordulók mindegyikében súlyos anyagi kárt szenvedett el renitens szurkolói miatt. A zöld-fehér klub a mostani szezonban már közel 6,5 millió forintot volt kénytelen befizetni. A héten még az is felvetődött, hogy ezt az összeget abból a 12 milliós jutalomból térítsék meg, amelyet a Fradi a Ligakupa megnyeréséért kap az MLSZ-től. Ennek – azaz, hogy a sportszerűtlen szurkolói viselkedés okozta kárt egy győzelmi prémiumból tegyenek jóvá – meglehetősen rossz üzenete lett volna, így szerencsésnek mondható, hogy a klubnál végül úgy döntöttek, a pénzt a játékosok között osztják szét. (A hvg.hu szerint a büntetések feszültséget keltettek Kubatov Fradi-elnök és Csányi Sándor MLSZ-vezér között, sőt állítólag a zöld-fehér ultrák Kubatovval egyeztettek egy Csányi elleni tüntetésről.)

Papíron lenne eszköze az MLSZ-nek szigorúbb szankciókat is alkalmazni, ám a szövetségnél, ha csak mód van rá, ezt elkerülnék, és csak akkor nyúlnának a zártkapus meccshez vagy a pontlevonáshoz, ha fokozódik a tűrhetetlen lelátói viselkedés. Erről viszont az MLSZ szerint nincs szó, a szerdai Ligakupa- döntőn például a Fradi-tábor is önmérsékletet tanúsított, így ez idő tájt még az is elképzelhető, hogy a 6200 néző előtt lejátszott meccs miatt nem szabnak ki fegyelmi bírságot.

A klubok által a fentiek miatt befizetett összegek egyébként a 2011 óta működő Focisegély Alapítványhoz kerülnek, amely olyan egykori labdarúgókon igyekszik segíteni, akik szociális helyzetük vagy egészségügyi állapotuk miatt rászorulnak a támogatásra. Eddig 68 korábbi neves, többségében válogatott futballista részesült egyszeri 350 ezer forintos juttatásban, de volt már rá példa, hogy valaki többször is megkapta ezt az összeget. A pénzek tehát ilyen szempontból jó helyre kerülnek, ezzel együtt az igazi az lenne, ha a gyűlöletkeltő hangok (és velük az amiatt kirótt büntetések) eltűnnének a magyar futballból – a támogatásra szoruló egykori kiválóságoknak pedig csak találnának pénzt más forrásból.

A 2012/13-as idényben eddig kiszabott fegyelmi büntetések:

Ferencváros 6 millió 480 ezer, Újpest 1 millió 650 ezer, Pécs 1 millió 205 ezer, Honvéd 1 millió 10 ezer, Eger 870 ezer, Diósgyőr 700 ezer, Videoton 480 ezer, Haladás 400 ezer, Lombard 345 ezer, DVSC 250 ezer, Győri ETO 150 ezer, Kaposvár 50 ezer, Paks 50 ezer.

Az összegek a szurkolók rasszista, kirekesztő megnyilvánulásai miatti büntetések mellett a rendezési hiányosságok, pirotechnikai eszközök használata, játékossal és sportvezetővel szembeni pénzügyi kötelezettség késedelme és egyéb rendzavarás miatti bírságokat is tartalmazzák.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!