Nagy lépésre szánta el magát Spiller István, Magyarország egyik legnépszerűbb szakkommentátora, a jégkorong-közvetítések eddigi állandó szereplője. A korábbi kapus, több mint 20 éve sportújságíróként dolgozó szakember fia pályafutásának elősegítése érdekében Münchenbe költözött.

 
Spiller István, Magyarország egyik legnépszerűbb szakkommentátora, a korábbi kapus, több mint 20 éve sportújságíróként dolgozó szakember, fia pályafutásának elősegítése érdekében Münchenbe költözött - A kép forrása: redbull.com


A Vasárnapi Híreknek elmondta, egyetlen pillanatig sem volt kétséges, hogy a fia külföldön folytatja pályafutását, a részletek azonban később körvonalazódtak, végül minden a lehető legjobban alakult.

A szakkommentátor középső gyermeke, Péter 14 évesen a MAC csapatában védett, és tavaly tavasszal lemaradt klubja kanadai túrájáról – egy másik kapuvédő utazott –, viszont eljutott egy németországi versenyre, ahol több klub is felfigyelt a teljesítményére.

Szerződésajánlatokat kaptak a szülők Németországból, Svájcból, a családi tanács pedig elkezdett gondolkozni.

„Csapatmunkában döntöttünk – idézi fel a tavaly tavaszi időszakot Spiller István. – A feleségem mérte fel, hogy milyen iskolába járhat Peti, hol biztosítanak nekünk lakást, engem a szakmai kérdések foglalkoztattak, mint például az edzések és mérkőzések száma. Többkörös szűrés után Bern és München maradt a kalapban. Arról beszélgettünk, hogy jó lenne, ha mind az öten költözhetnénk, de tudtuk, erre elég csekély az esély.”

Spiller felesége négy nyelven beszél felső fokon – például németül is –, ezért Svájcban és Németországban is megpályázott állásokat. A próbálkozásokat siker koronázta, Münchenben kapott közösségi diplomataállást, idén januártól öt évig látja el ezt a feladatot, a kint élő magyaroknak nyújt segítséget a hivatalos ügyek intézésében. Ezzel eldőlt, hogy a bajor fővárost választják.

„Ettől kezdve az is egyértelmű volt, hogy öten megyünk, nekem van kapusedzői végzettségem, így a német profiliga bajnokánál, a Red Bull Münchennél nemcsak Peti kezdett el védeni, hanem én is megkaptam a korosztályos csapatok kapusait – meséli tovább Spiller. – Petinek is én tartom az edzéseket, de nincs ebből semmi probléma, itthon is sokat foglalkoztam vele a klubtréningeken kívül, megszokta, hogy szakmai kérdésekben tőlem is kap instrukciókat.”

A szakkommentátor angolul jól beszél, némettudása viszont még csiszolásra szorul.

„A jégkorongban használt kifejezéseket már megtanultam, a kisgyerekekkel muszáj németül beszélni, a nagyobbak már tudnak angolul is, időnként besegítek a felnőtteknél, ahol a külföldiek mellett szinte csak angolul beszél mindenki – emelte ki Spiller. – Már a boltokban is boldogulok a vásárlással, bármit tudok kérni, akkor vagyok bajban, ha visszakérdeznek. A feleségem egész nap dolgozik, én vagyok a háztartásbeli, délután és este foglalkozom a kapusokkal, illetve utazom a korosztályos csapatokkal az idegenbeli meccsekre, a múlt hétvégén például Iserlohnban voltunk, ami 500 km-re van tőlünk, hét órát buszoztunk oda, majd a meccs másnapján vissza. Kicsit mások itt a távolságok, mint amit otthon megszoktam.”

A legnagyobb lány, Csilla 16 éves, a kicsi, Kati 12, mindketten napról napra jobban beszélnek németül, fél évig előkészítőbe járnak, utána kapcsolódnak be az iskolai rendszerbe. Spiller Istvánnak egyedül a szakkommentátorkodás hiányzik.

„Azt gondolom, muszáj valamit valamiért feláldozni, ráadásul a kommentátorkodásról sem kell végleg lemondani, nagyjából kéthavonta tudok hazamenni, ha több napot leszek Magyarországon, és éppen rendeznek majd hokimeccset, akkor hallhatnak a nézők is.”
 

Nem vitték magukkal a kanadai túrára a gyereket, ezért bepöccent, és Münchenbe költözött a család. Így kezdődik egy igazi magyar sikersztori.

Címkék: jégkorong, sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!