Bár a szezon legfontosabb labdarúgó mérkőzése, a szombati Bajnokok Ligája-döntő még hátravan, a legerősebb európai bajnokságok izgalommentes hajrája miatt (legalábbis, ami az aranyérmeket illeti) egyre több szó esik a következő idényről. Azt már megszoktuk, hogy a legkeresettebb játékosok kapcsán naponta hallunk sokszor egymásnak ellentmondó híreket, ezúttal azonban a kispadoknál is nagy a mozgás.

Ancelotti: Párizsból Madridba?

- – Kép 1/4

Angliában például a jelenlegi dobogós csapatokat jövőre már egyaránt új tréner irányítja majd, azaz a Sir Alex Ferguson, Roberto Mancini, Rafa Benítez hármas helyett jöhet a David Moyes, Manuel Pellegrini, José Mourinho vetélkedés a bajnoki címért. A feltételes mód egyelőre indokolt, hiszen Mancinit csak néhány napja menesztették a Manchester Citytől, így a Málagát irányító Pellegrini egyelőre nem több, mint a legesélyesebb utódjelölt, ráadásul Mourinho érkezését sem jelentették be hivatalosan a Chelseanél. A szerdai Európa-liga-győzelem után mindenesetre a távozó Benítez úgy nyilatkozott, az El-győzelem ellenére kissé csalódást keltő szezon után a tulajdonos Roman Abramovics nyáron kész százmillió eurót költeni a Chelsea megerősítésére – azaz Mourinhónak vagy valaki másnak lesz miből szétnéznie a piacon.

Ugyanígy mintegy százmillió állhat majd a francia élvonalba ismét feljutó Monaco edzőjének rendelkezésére, aki, ha hinni lehet a pletykáknak, éppen a ManCitytől menesztett Mancini lesz. Az olasz trénernek, úgy tűnik, ismét egy dúsgazdag milliárdos álmait kell valóra váltania, csak Manszur sejk helyett ezúttal a Monaco orosz tulajdonosáét, Dmitrij Ribolovljevét. A hírek szerint egyébként az említett százmillió több mint fele egyetlen játékosra, a jelenleg még az Atletico Madridot erősítő Radamel Falcaóra megy majd el, aki hatvan millióért kerülhet a hercegség csapatához.

Másutt viszont százmillió adott esetben egyetlen játékos vételárára is kevés lehet. Könnyen lehet, hogy a következő napokban, hetekben a brazil Neymar nevét halljuk majd leggyakrabban, akit a Bayern München, a Barcelona és a Real Madrid is meg akar szerezni – utóbbi csapat százmilliós ajánlatát a 21 éves játékos és ügynöke nemrég már visszautasították.

A napokban a futballista klubja, a Santos korábbi alelnöke nyilatkozta azt, hogy Neymar már aláírt a Bayernhez, méghozzá világrekordot jelentő nyolcvanhatmillió fontért, azaz átszámítva mintegy százkétmillió euróért (a jelenlegi rekorder Cristiano Ronaldo kilencvennégymillióval). Miközben maga a futballista nemrég sokadszorra is azt mondta, a 2014-es, hazai rendezésű világbajnokságig biztosan a Santosnál marad, spanyol lapok tényként közlik, hogy péntekre virradóra a Barca képviselőivel tárgyalt a jövőjéről. A versenyből így egyelőre a Real látszik kiesni, igaz, az AS spanyol sportnapilap friss szavazásán a hatvanezer voksoló kilencvenhárom százaléka Neymar helyett inkább a walesi Gareth Bale-t látná szívesen a királyi gárdánál. Hogy ez reális-e, az nagyban függ a hétvégi eredményektől is, ha a Tottenham ugyanis nem tudja kivívni a BL-szereplést, Bale aligha marad a londoniaknál.

Egy évet hosszabbított a Chelsea sztárja, a 35 éves Frank Lampard, aki csapatkapitányként vezette Európa Liga-győzelemre a londoni kékeket szerdán Amszterdamban. Lampard 203 góllal immár a klub történetének első számú góllövője, 2001 óta 607 mérkőzést játszott a Chelsea-ben. Mellesleg a londoniak EL-győzelme a Benfica ellen több rekordot is hozott. A Chelsea még egy hétig egyszerre birtokolja a BL- és az EL-serleget. Egyike lett annak a négy európai klubnak, amely története során megnyerte a BL-t, a KEK-et és most az UEFA-kupa utódjának számító EL-t. A győzelem nyomán a Chelsea két spanyolja, Torres és Mata ritka rekordot állított fel: van világbajnoki, Európa-bajnoki, BL- és EL-elsőségük. A Benfica is rekordot döntött: a 7. európai kupadöntőt veszítette el zsinórban Guttmann Béla átka miatt. A világhírű magyar edző, aki az 1960- as évek elején nagy csapatot csinált a Benficából, némi fizetésemelést kért két megnyert BEK után. Nem kapta meg, hiba volt, elátkozta a portugálokat: száz évig nem nyernek nemzetközi kupát. Már 50 éven túl vannak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!