Egy 18 éves magyar lány nyerte az ugrás döntőjét a tornász Európa-bajnokságon. Ezt először 20 éve jelenthettük ki, 1998-ban ugyanis Varga Adrienn lett aranyérmes a szentpétervári kontinensviadalon.

 

A mondat pedig újra aktuális, hiszen a mostani glasgow-i Eb-n ugyanebben a számban a szintén mindössze 18 esztendős Dévai Boglárka állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, ezzel ő lett a hazai tornasport harmadik női Eb-győztese. A szombathelyi Delfin Sportiskola újdonsült Európa-bajnoka nyilatkozott lapunknak.

– Tavaly a kolozsvári Európa-bajnokságon remek teljesítménnyel bronzérmet nyert ugrásban. Milyen reményekkel utazott Glasgow-ba?

– Úgy indultam el az Eb-re, hogy a dobogó a cél, de azt nem tudtam, hogy esetleg a feljövő fiatalok milyen ugrásokkal készülnek, volt bennem egy kis bizonytalanság, mert bármikor bárki előrukkolhat új és nehezebb ugrásokkal. Azért a szívem mélyén bizakodtam, mert az új ugrásom a második legnehezebb a világon, nagyon kevesen csinálják, úgy éreztem, ha sikerül jól bemutatni, akkor érmet szerezhetek.

– A selejtezőt megnyerte, a fináléban azonban mindkét ugrásánál a leérkezésnél hibázott. Ennek tudatában milyen érzésekkel figyelte a többieket?

– Ez volt az első olyan nagy versenyem, ahol elsőként szólítottak a döntőbe, nem tudtam, erre hogyan készüljek, de úgy érzem, a lehetőségekhez képest egész jól megbirkóztam vele. Sajnos a hibák levonással jártak, 4 tizedet elvesztettem, azt pedig nem tudhattam, hogy mások esetleg hol rontanak, ezért nagy izgalom volt kivárni, hogy az én pontszámom mire lesz elég.

– Mi volt az a plusz a gyakorlatában, amellyel az ellenfelek fölé nőtt?

– Az új ugrásom kiinduló pontja hatos erősségű, és az anyagerőm összességében annyira magas volt, hogy a levonások mellett is tudtam nyerni.

– Ugrás, talajtorna, gerenda, felemás korlát. Van olyan szer, amelyet kevésbé kedvel?

– Igazából mindegyiket szeretem, de mindig az a kedvenc, ami a legjobban megy, és ez nálam évek óta az ugrás, most pedig különösen készültem arra, hogy az új ugrásomat világversenyen bemutathassam.

– Kemény volt a felkészülés az Eb-re, emellett idén érettségizett, majd felvételizett az egyetemre.

– Annak nagyon örültem, hogy felvettek a szombathelyi ELTE-re, azt viszont még egyelőre nem tudom, hogyan fogom összeegyeztetni a tanulást és a sportot.

– Szeptemberben Szombathelyen folytatódik a torna Challenge Világkupa-sorozat, októberben pedig következik a világbajnokság Dohában. A kontinensviadalhoz képest mennyiben lesz más a vb mezőnye?

– Az Eb és a vb között nagy a különbség. A világbajnokságon ott vannak az amerikaiak, valamint a kínaiak, a japánok, akik már régóta a világ elitjéhez tartoznak. Én mindenesetre nagyon izgatottan várom a dohai versenyt, addig szeretnék még csiszolni az ugrásaimon, és ha úgy jön ki a lépés, szeretnék még egy számot bevállalni az ugrás mellé.

Címkék: tornász

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!