Extrém hideg és enyhülő koreai kapcsolatok az olimpia helyszínén

  <h1>Swaney Elisabeth</h1>-
  <h1>Az olimpia helyszínén elkészült az észak- és dél-koreai jégkorongozónőkről az első közös csapatfotó.</h1>-

Swaney Elisabeth

- – Kép 1/2


Új sportágban debütálhat Magyarország a két hét múlva kezdődő téli olimpián, a Nemzetközi Síszövetségtől ugyanis kvótát kapott a magyar színekben versenyző szabad stílusú síző, Swaney Elizabeth. A 33 éves sportoló édesanyja magyar, és már évek óta hazánkat képviseli a nemzetközi versenyeken – legjobb eredménye a világkupákról egy 13. hely, amit decemberben Kínában ért el. A félcső versenyszámban induló Swaney az első freestyle-sízőnk lesz a játékok történetében.

A síszövetség a napokban még egy jó hírt közölt, a magyarok ott lehetnek ugyanis az alpesi sízők csapatversenyében, ami azt jelenti, hogy a nőknél és a férfiaknál is két-két versenyzőt indíthatunk. Ezzel jelen állás szerint 19 fős lesz a magyar küldöttség Pjongcsangban, ami némi előrelépés a legutóbbi két téli olimpián látott 16-os létszámhoz képest.
 

JELENLEG KVÓTÁVAL RENDELKEZŐ MAGYAR SPORTOLÓK:
Alpesi sí: Hozmann Szonja, Maróty Mariann, Kékesi Márton, Samsal Dalibor
Gyorskorcsolya: Nagy Konrád
Műkorcsolya: Tóth Ivett
Rövidpályás gyorskorcsolya: Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang,
Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence
Sífutás: Szőcs Emőke, Kónya Ádám
Szabadstílusú sí: Swaney Elizabeth


Hol vannak már a szocsi pálmafák? A négy évvel ezelőtti, mediterrán klímájú játékok után az idei pjongcsangi már vérbeli „téli” olimpia lesz. Amikor a magyar csapat tagjai a múlt héten átvették hivatalos formaruhájukat, az öltözék gyártója is gyorsan leszögezte, a több darabból álló kollekciót gondosan, a várható hideg időt figyelembe véve állították össze.


Az olimpiai helyszínek Dél-Korea leghidegebb régiójában vannak, ahol jelenleg nappal is mínusz 10 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, ami éjszaka mínusz 20 fok alá is süllyedhet. A szervezők ezért különleges óvintézkedésekkel készülnek a nyitott stadionban sorra kerülő nyitó- és záróünnepségekre. A szélfogókkal védett aréna lelátóin 40 mozgatható gázmelegítő lesz használatban, és 18 fűtött melegedőt is kialakítanak. A ceremóniákra érkező nézők ezzel együtt a belépésnél esőkabátot, takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt, illetve párnát is kapnak.


 „Egyek vagyunk!” – kiáltották az észak- és dél-koreai jégkorongozónők, amikor a minap az olimpia helyszínén elkészült róluk az első közös csapatfotó. Igen, közös, hiszen a két ország sportvezetőinek döntése – és a NOB jóváhagyása – értelmében 23 déli és 12 északi játékossal a soraikban Egységes Korea néven vesznek részt a női hokitornán. A két ország a február 9-i megnyitón is együtt, egy zászló alatt vonul be a stadionba. Hasonlóra utoljára 2006-ban, a torinói játékokon volt példa (képünkön), 2008-ban Pekingben az északiak az utolsó pillanatban visszautasították a gesztust, azóta pedig túl hűvös volt a két állam viszonya ahhoz, hogy ilyesmi egyáltalán felvetődjön. Pjongcsangba egyébként végül összesen 22 észak-koreai sportoló érkezik, akiket egy 24 fős hivatalos delegáció, valamint 21 újságíró is elkísér – nem lenne meglepő, ha sokuknak a versenyek mellett másról is kellene „tudósítaniuk”. 


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!