Hogy romokban hever a magyar ökölvívás, talán túlzás állítani, de az sem szépítene sokat jelenlegi helyzetén, ha azt mondanánk: voltak szebb napjai is. Az ökölvívók új szövetségi kapitányt kaptak, s bár sokan szurkolnak Balzsay Károlynak, olyan kritika is megfogalmazódott, hogy lehetett volna külföldi is a kapitány.

 
Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke - Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Egy eredmény- és teljesítményközpontú világban még az álmoskönyvet sem kell felütni ahhoz, hogy rájöjjünk, kifejezetten rosszeredménynek számít, ha egy nemzet két ökölvívója mindössze három mérkőzést vív egy olimpián. A kérdés csak az, hogy csakis az elvárások számítanak-e a sportág megítélésekor.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) szerint fontos lehet az eredményesség, hiszen alig ért véget a riói olimpia, máris leváltották Kovács László szövetségi kapitányt. Helyére a mindössze harminchét éves Balzsay Károly, korábbi profi világbajnok került. A szakvezetők tőle várják a honi ökölvívás feltámadását, és nem csak azért, mert balkezes, és fordított felállású, de irányításával újra versenybe kerülhetnek a magyarok.

Ám a kapitányváltás után kiderült, vannak olyanok, akik másféle feltámadást is el tudtak volna képzelni.

Mondjuk egy külföldi edző személyében, aki profi szemléletet és sok-sok tapasztalatot hoz magával. Így gondolja Rácz Félix, a profi menedzser és profi versenyzőket irányító szakember, de mások is, a ringen kívül. „Szemléletváltásra lenne szükség, hiszen egy embertől függ a sportágunk erkölcsileg és szakmailag is” – fogalmazta meg észrevételét Perutek János. A szakkommentátorként, profi versenyek és gálák szervezőjeként ismert Perutek szurkol ugyan Balzsay eredményességének, mert az az ökölvívás sikerét is jelentené, de szerinte félő, hogy a MÖSZ-elnöke, Csötönyi Sándor beleszól majd az új kapitány munkájába, ami nem tesz jót az ökölvívásnak. A szakkommentátor ezért gondolja úgy, hogy „amatőr és kizárólag szakmai szinten akár egy orosz, ukrán, kazah stb. nemzetiségű tréner is tudna újat mondani”. Merthogy egy külföldi biztosan nem hagyná, hogy beleszóljanak a munkájába.

Igaz, Peruteknek van egy magyar világbajnok ökölvívójelöltje is, akit el tudna képzelni a magyar ökölvívás megújítójaként, de a nevét nem akarja elárulni.

Pár évvel ezelőtt a profik között is világbajnoki címet szerzett olimpiai bajnok Kovács „Kokó” István is éles kritikával illette Csötönyi Sándort, de a személyeskedésbe torkolló hevületen túl már akkor is felszínre kerültek szakmai érvek. Az például, hogy sokkal eredményesebben, profibban is lehetne dolgozni a hazai amatőr ökölvívásban. A magyar bunyósok sikertelen riói olimpiai szereplését követően Kokó most nem akart megszólalni, pedig kerestük. Megszólalt ugyanakkor Erdei „Madár” Zsolt olimpiai bronzérmes, világés Európa-bajnok, profi világbajnok ökölvívó, aki a Borsnak nyilatkozta azt: hogy a sportolókból eltűnt az alázat. Madár nem lenne kapitány, energiáját leköti a Madárfészek Ökölvívó Akadémiában végzett munkája, de alkalmanként besegít majd Balzsay Károlynak.

Az alázat hiányát Perutek Jánosék is érzékelik, mint ahogyan azt is, hogy kényes téma az ökölvívás hazai megújítása. Azt a szakkommentátor is elismeri, hogy kívülről még a jobbító szándékú kritikát is nehezebb befogadni. Szerinte azok is szólhatnának, akik az amatőr ökölvívásban ringen belül vannak – mégsem mernek, pedig a bajt mindenki látja. „Kómaállapot – summázza a mai állapotokat Perutek. – Adler Zsiga és Szántó Öcsi bácsi olimpiai ciklusokon keresztül mutatták meg, mire képesek, jöttek is az érmek.”

Megkerestük Csötönyi Sándort is, aki állítja, hogy ma Balzsay a legjobb választás. Kipróbálta edzőként gyerekek, fiatalok és felnőttek között is, és bevált. Szerinte a jövőbeni siker nem az edzőkön múlik, erre példa Madár és Balzsay személye is, hanem azon, találnak-e olyan srácot, mint amilyen Papp Laci, Gedó György vagy éppen Kokó is volt. „A bátorságot és született gyorsaságot nem lehet tanítani – érvel az elnök –, ahogyan ütésállóságot sem annál, akinek merev az álla, a nyaka.” Az elnök ráadásul nem hisz a külföldi edzőkben. Mint mondja, Európában is csak pár olyan ország van, ahol külföldi a kapitány: Azerbajdzsánban kubai; az olaszoknál fél évig dolgozott egy orosz; a törököktől is elküldtek egy oroszt; a franciáknál szintén kubai dirigál; Írországban egy örmény.

Csötönyi azért nem hisz a külföldi edzőkben, mert ha nem beszélik az adott ország nyelvét, érdemi munkát sem tudnak végezni. Azt a MÖSZ elnöke is elismeri, hogy az eredménykényszer megkeseríti az edzők életét, és sok fiatalt csábítanak más küzdősportok, de szerinte hagyni kell dolgozni a hazai edzőket, és idővel megtalálják a jövő bajnokait.

Mindenki tudja a dolgát - Interjú Balzsay Károllyal, az új szövetségi kapitánnyal

Címkék: boksz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!