Amikor néhány embertől megkérdeztem, hogy mit tudnak a ju-jitsuról, néhányan egy japán harcmodorra tippeltek, de a többségük nem is hallott róla. Pedig nemrég szép magyar sikert jegyeztek a ju-jitsuban: Szekeres Ákos brazil ju-jitsu mester 85 kg-ban megszerezte maga és az ország első felnőtt Európa-bajnoki címét.

 
 

– Mi az, hogy brazil?

– Eredetileg természetesen keleti eredetű, egészen pontosan japán gyökerű harcművészetről van szó. Számos ága van, az egyiket az 1910-es években Brazíliában újították meg, és én is ennek a brazil stílusnak vagyok a képviselője. Hétéves koromban, az általános iskolában cselgánccsal kezdtem, és 13 évig dzsúdóztam. Nem a versenyzés érdekelt, az edzéseken inkább az önvédelemmel foglalkoztam. Az egyetem alatt, 2006-ban kezdtem el a brazil ju-jitsut, azóta folyamatosan edzek, versenyzek, és edzőként is tevékenykedek ebben a harcművészeti ágban. 2015-ben megalakult a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség, amely összefogja a különböző stílusokat egy egységes versenyrendszerben, így több lehetőség nyílt a nemzetközi szereplésre.

– Mennyire népszerű a brazil ju-jitsu?

– A tradicionális stílus és a brazil ju-jitsu is nagy lendülettel fejlődik, mind Európában, mind Amerikában nagy elismerésnek örvend. Érdekesség, hogy például az Egyesült Arab Emirátusokban államilag támogatják és az iskolákban kötelező jelleggel oktatják.

– Földharcban lett Európa-bajnok. A dzsúdónak is az egyik eleme a földharc, van rokonság a két sportág között?

– Természetesen van, azzal a differenciával, hogy nálunk három versenyszámban lehet elsőséget szerezni. Ezek egyike a Ne Waza, magyarul a földharc, amelynek az az alapkoncepciója, hogy állásból levigyük a küzdelmet a földre, kialakítsunk egy domináns pozíciót és onnan feladásra kényszerítsük az ellenfelet. Erre vannak különböző technikák, fojtófogások, karés lábfeszítések. A küzdelem addig tart, amíg az ellenfél úgymond le nem kopogja az akciót, ami a feladást jelenti. Másik versenyszám a Fighting System, az ütős, rúgós stílus kombinálva dobásokkal és földharccal, a harmadik pedig a Duo System, ezek előre koreografált önvédelmi gyakorlatsorok, amelyeket pontoznak.

– A küzdősportokban vannak bizonyos mester- (DAN) fokozatok, és a tudásszintet az övek színe jelzi.

– A dzsúdóban három DAN-fokozattal rendelkezem, a ju-jitsuban pedig, ahol az első szint a fehér, azután jön a kék, a lila, a barna és a fekete, én fekete öves vagyok.

– A keleti küzdősportoknál nemcsak a harcmodor, hanem a filozófia is szerepet játszik. Edzőként a sportág filozófiáját is oktatja?

– Ez a kettő kéz a kézben jár, nem választható szét úgy, hogy csak a technikákat tanítjuk. A küzdősportok nagyon sok munkát, és nagyon sok befelé figyelést, magas szintű elmélyülést kívánnak, csak így lehet hatékonyan gyakorolni. Fejlesztik az önismeretet, ami a keleti felfogásnak a központi eleme.


Címkék: küzdősport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!