Amikor valakin már nagyon fiatalon látszik, hogy elképesztően sikeres karrier előtt áll, arról az éles szeműek már jó előre azt szokták mondani: „jegyezzék meg a nevét!”. Nos, a kosárlabda legújabb csillaga esetén ez nem is olyan egyszerű, úgy hívják ugyanis: Giannis Antetokounmpo. A „Görög Szörny” útja az athéni nyomornegyedből az NBA trónjáig vezethet.

 
Giannis Antetokounmpo - Fotó: Bilgin S. Sasmaz - AFP/ANADOLU AGENCY

Ha valaki a görög másodosztályú kosárlabda-bajnokságban 10 pontos és 5 lepattanós átlaggal zár, arra nem igazán kapja fel a fejét senki, talán még a magyar NB I-be se lehetne bekerülni ilyen mutatókkal. A Milwaukee Bucks NBA-csapatánál viszont másképp gondolták, és 2013-ban megszerezték az akkor még csak 18 esztendős Giannis Antetokounmpót.

A merészségük pedig azóta sokszorosan kifizetődött, olyannyira, hogy ma már nem válik nevetség tárgyává az, aki egy „Ki a világ legjobb kosarasa?” vitában a nigériai származású görög játékos mellett érvel. Az amerikai sajtótól a „Greek Freak”, azaz a „Görög Szörny” becenevet kapó sztár a legutóbbi idényben az 5 legfontosabb statisztikai kategóriában (pont, lepattanó, gólpassz, labdaszerzés, blokk) egyaránt a liga 20 legjobbja közé került – ez korábban még soha senkinek nem sikerült az NBA-ben!

Idén aztán, egy hónappal a liga rajtja után vezeti a pontszerzők listáját, de ami még beszédesebb, a játék minden elemét figyelembe vevő, úgynevezett hatékonysági mutatója is neki a legjobb. Nem véletlen, hogy már most lehetséges MVP- (Legértékesebb Játékos) aspiránsként beszélnek róla. A Görög Szörnyben ráadásul az a legijesztőbb, hogy még mindig csak 22 éves, azaz bőven van még benne fejlődési potenciál.

Akkor ugorjunk is vissza azzal a bizonyos 22 évvel az időben! Antetokounmpo nigériai bevándorlók (egyébként odahaza élsportolók) gyermekeként jött a világra Athénban. Az idővel héttagúvá bővülő családnak nem voltak semmilyen hivatalos iratai, főhősünk is csak 18 évesen lett görög állampolgár. Fiatalkora a hatóságoktól való állandó rettegésben és nélkülözésben telt, sokszor egy tál ételre sem futotta a szülőknek.

Éppen ezért a gyerekek már korán igyekeztek némi pénzt keresni, Giannis például karórákat, táskákat és napszemüveget árult az athéni utcákon. Szóval, ha valaki 5-10 éve járt a görög fővárosban, könnyen lehet, hogy egy leendő szupersztár próbált rátukmálni egy-két csecsebecsét. Márpedig egy a Time magazinnak adott friss interjú szerint ő volt az egyik legjobb a „szakmában”, pozitív kisugárzásával sok turistát vett rá a vásárlásra.

A megnyerő személyiségét, sőt szerénységét a mai napig mindenki kiemeli, aki kapcsolatba kerül vele, pedig túl több páratlanul sikeres NBA-idényen, a zsebében egy 100 millió dolláros szerződéssel nem volna nehéz „elszállni”.

Páratlan fizikai adottságai, gyorsasága, atletikussága, kombinálva a – talán a hányatott sorsú gyerekkorból adódó – mentális erejével pedig egy olyan „szörnyet” szülnek, aki valósággal felfalja ellenfeleit.

Szinte hihetetlen, de 211 centis magasságával, bár centert is játszhatna, irányítóként szerepel: példaképe, a legendás Magic Johnson óta nem volt ilyen paraméterekkel megáldott játékmester a ligában.

Rosszmájú kritikusai azért halkan hozzáteszik: „már csak dobni kellene megtanulnia”. Való igaz, dobószázalékai, különösen a mai kosárlabdában kulcsfontosságú hárompontosok terén, még hagynak kívánnivalót maguk után. Ezzel együtt, ha a fejlődése olyan töretlen lesz, mint eddig, hamarosan már tényleg minden kétkedőt elhalkít majd.
Antetokounmpo közben azt sem felejti el, honnan jött. Miközben családja már tengerentúli karrierje kezdete óta ott él vele Milwaukee-ban, ma már meglehetős jómódban, nyári vakációit rendszeresen szülőhazájában tölti, ahol különböző kosárlabdatornákon és más eseményeken gyűjt pénzt a rászoruló, nagyrészt menekült gyerekek számára.
 

Címkék: sport, kosárlabda, portré, NBA

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!