„A lányom sajnálja, hogy nem lehet itt, de nagyon köszöni a díjat. Az én kislányom olyan, hogy ha valamit eltervez, akkor azt meg is valósítja. Kívánom neki, hogy idén minden célját elérje.” E szavakkal vette át az Év Sportolója díjat Hosszú Katinka édesanyja.

 
Hosszú Katinka - Forrás: Profimedia

Az úszó egy austini verseny miatt nem tudott (akart) részt venni a gálán, de azt üzente a Facebookon: „Köszönöm az elismerést! Nagyon jólesik! Sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni, de drága Anyukám gyönyörű volt!” A kazanyi vb és a netanjai Eb hőse hatalmas fölénnyel, több mint 600 pontos különbséggel győzött a szavazáson, és lett az év legjobb női versenyzője. (A férfiaknál Cseh László, a csapatoknál a magyar labdarúgó-válogatott, az edzők között Dárdai Pál lett a befutó.)

A Hosszú kontra szövetség ügyben egyébként a héten a következő fontosabb események történtek.

1. Kiss László bejelentette: mégis marad a posztján. Azt mondta: Orbán Viktor szavai nagy hatással voltak rá. A magyar úszótársadalom egyemberként lélegzett fel a hírre.
2. A Magyar Úszó Szövetség sajtófőnöke egy tévéinterjúban beismerte: ők küldték Katinka sajtótájékoztatójára a szövetségi kapitányt; az ott kialakult helyzettel – hogy Hosszú összetépi szerződését és negyvenöt percen keresztül egy teremben lesznek a felek a sajtó kamerái előtt – viszont senki nem számolt.
3. Katinka Austinba utazott egy úszóversenyre, a rajtengedélyt a menedzsmentje kérte a szövetségtől.
4. A szövetség közleményt adott ki, amelyben azt írják: megadják az engedélyt (annak ellenére, hogy a versenyt egy időben rendezik Az Év Sportolója gálával), de Katinkának bocsánatot kell kérnie Kiss Lászlótól.
5. Katinka megkapja az engedélyt, de nem kér bocsánatot.
6. „Nem érzem úgy, hogy vereséget szenvedtünk ebben a játszmában vagy ütközetben. Nekünk az a vereség, ha ő veszít, és az a győzelem, ha ő nyer. Ez nem presztízsharc” – mondta Gyárfás az M4 Sporton.
7. Katinka lesz Az Év Női Sportolója (péntekig) két ezüstöt nyer Austinban és köszöni, jól van.

Ez is hosszú hét volt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!