Nem tudni, voltak-e olyanok, akik néhány nappal ezelőttig még hittek Lance Armstrong ártatlanságában, de ha igen, a kerékpáros Oprah Winfreynek adott, az USA-ban csütörtök és péntek este sugárzott interjúja az ő illúzióikkal is leszámolt.

 

Armstrong a televíziós show-műsorban bevallotta, sportsikereit, így hét Tour de France-győzelmét tiltott szerek használatával érte el. Sőt, tulajdonképpen egész karrierje a hazugság jegyében telt, ami miatt ráadásul akkortájt nem is érezte magát rosszul.

„Miért most tesz vallomást?” – kérdezte a népszerű műsorvezetőnő, mire Armstrong úgy reagált: „Nem hiszem, hogy erre jó választ tudnék adni.” Dehogyisnem! – horkanhattak föl sokan a képernyők előtt, ugyanis tudott volt, hogy a kerékpáros 2006-ban eskü alatt még azt vallotta, hogy sosem doppingolt, márpedig ennek a hamis tanúzásnak éppen mostanra járt le az elévülési ideje. Armstrong tehát látszólag ugyanúgy kiszámított mindent, mint annak idején azt, hogy a tiltott szerek mennyi idő alatt ürülnek ki a szervezetéből. Tom Harvey, az amerikai Daily News jogi szakértője azonban a lap internetes oldalán arról írt, lehet, hogy Armstrong így is megüti a bokáját a vallomás miatt. Harvey úgy véli, Armstronggal kapcsolatban megállhatja a helyét a „folytatólagosan, bűnszövetkezetben elkövetett” minősítés, márpedig a szövetségiek (FBI) ez esetben meghosszabbíthatják az elévülési időt – ahogy azt drogcsempészek és -kereskedők esetén is tenni szokta. Ráadásul büntetőjogi felelősségre vonás fenyegetheti azért is, mert hazugságnak tartják az állítását, miszerint 2009–2010-ben már „tisztán versenyzett”. Polgári úton újabb milliókra perelhetik az egykori kerekest, aki saját bevallása szerint eddig is 75 millió dollárt bukott az ügyön. A US Postal csapatával kötött 32 millió dolláros szerződésében például kikötés volt, hogy nem szedhet tiltott teljesítménynövelő szereket – ha emiatt kártérítésre kötelezik, a szabályok szerint ennek az összegnek akár a háromszorosát is vissza kell fizetnie. És akkor nem említettük még azokat az embereket, újságokat stb., akiket karrierje során és után azért perelt be, mert „megrágalmazták” – ezek szerint mégiscsak joggal. Armstrong a mostani interjúban róluk így emlékezett meg: „ők voltak azok, akiket elgázoltunk”. Hát most őt gázolták el.

Az ügy persze még felvet számos kérdést, a kerekes például tartotta magát ahhoz, hogy senkit nem nevez meg azok közül, akik segítették, márpedig akármennyire is démonizálják most, azt senki sem gondolhatja, hogy mindenért ő a felelős. Korábban a doppingellenes szervezetekre és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségre is árnyék vetült, mondván, egyes munkatársaik szintén Armstrong keze alá dolgoztak. És persze nem tudni, mi lesz a sportággal, amely ugyan az elmúlt években jó pár botrányt megélt, de ekkora mélyütést még nem kapott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!