Két fontos bejelentést tettek a héten a wimbledoni tenisztorna szervezői. Egyrészt az év harmadik Grand Slam-viadala idén a szokásosnál egy héttel később, június 29-én kezdődik, az indoklás szerint azért, hogy a játékosoknak több idejük legyen a salakpályás Roland Garros után „átszokni” a fűre. Másrészt pedig az utóbbi évek tendenciájának megfelelően ismét emelkednek a pénzdíjak: a női és férfi egyes győztesei fejenként 1,88 millió fonttal, átszámítva mintegy 785 millió forinttal gazdagodnak.

 
Trófeával - Fotó: Reuters

A legrangosabb tenisztorna pénzdíja 2010-ben lépte át a bűvös 1 millió fontos határt (hol van már az első „fizetős” évben, 1968-ban kiírt 2000 font…), azóta öt év leforgása alatt majdnem a duplájára nőtt az összeg. Anyagilag azonban még mindig nem Wimbledonban jár legjobban a végső győztes, a US Open egyéni bajnokai ugyanis egy árnyalattal többet, 3 millió dollárt, vagyis forintban kifejezve 810 milliót tehetnek zsebre.

Aki azt hinné, hogy ezekkel a csillagászati számokkal a tenisz abszolút első a sportágak pénzdíjainak rangsorában, alaposan téved.

A legtöbb pénzt, nem meglepő, a labdarúgó Bajnokok Ligájában osztják szét, a győztes csapat itt 65 millió dollárt kap. Ez persze személyekre leosztva már nem vetekszik a fenti összegekkel, ám a tenisz az egyéni sportok között is épphogy felfér a dobogóra. A golfozók PGA Tourját lezáró FedEx Kupa győztese 10 millió dollárt keres, míg a Manchester City labdarúgócsapatát is birtokló Manszur sejk által megálmodott Dubai World Cup lóverseny első helyezettje 6 millió dollárt zsebelhet be – igaz, utóbbinál a nagy pénz nem a sikerért megizzadó zsokét vagy a lovak trénerét, hanem a tulajdonost illeti.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!