Elment a Mágus - „Nagyon sokan nem tudják, hogy a futball arra való, hogy szórakoztasson” – mondta egy interjúban évekkel ezelőtt.

 
Verebes József, a Mágus - Fotó: Bohanek Miklós

Az ő futballja legalább olyan szórakoztató volt, mint a személyisége. Játékosai imádták, a nézők rajongtak érte. Amikor 1981- ben megérkezett Győrbe, átlagban ötszázan ültek a lelátón. Néhány hónappal később harmincezren.

Totális, holland focit játszatott csapataival, ami a nyolcvanas években újdonságnak számított idehaza. Az ETO-val kétszer nyert bajnokságot (utána két ezüst- és egy bronzérmet), majd az MTK következett. A fővárosi csapatot a kiesés után vette át, és azonnal bajnokok lettek. Néhány hónapot a Honvédnál is eltöltött, abban az évben harmadik lett a csapat. Rövid ideig szövetségi kapitány is volt. Akkor játszottuk a lengyelekkel azt a legendás meccset, amikor a félidőben 1-1 volt, és a Mester azt mondta Détáriéknak: semmi gáz, rúgtok egy ötöst. A vége 5-3 lett.

Kiváló, ösztönös pszichológus volt. Zseni a maga módján. Elhitette a játékosokkal, hogy nincs náluk jobb. Ezért lett ő a Mágus.

Betegségéről hónapok óta tudtak azok, akik rendszeresen látogatták. Utolsó napján még leült a tévé elé, és meccset nézett. Aztán a felesége karjaiban elaludt. 74 éves volt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!