„Minden sportoló éremért megy az olimpiára, ezzel én is így
vagyok” – nyilatkozta korábban a Vasárnapi Híreknek Szász Emese.
A Vasas 33 éves vívója, akinek előző két olimpiája nem úgy
sikerült, ahogy szerette volna, most fényesen bizonyított, Rióban
az első napon megnyerte a női párbajtőr egyéni versenyt és ezzel
megszerezte a magyar csapat első olimpiai aranyérmét.

 
Kulcsár Győző és Szász Emese - Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

„Reggel, amikor felébredtem még, nem hittem, de nagyon reméltem, hogy aznap hosszú ideig leszünk a vívócsarnokban, és éremmel zárunk” – mondta lapunknak Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok, akinek a magyar vívók közül Nagy Tímea után Emese a második olimpiai bajnok tanítványa.

Emese is megérezte a nagy lehetőséget és mosolygósan, imponáló módon verekedte magát végig a döntőig, ahol a kellemetlen stílusban vívó kétszeres világbajnok olasz Rosella Fiamingo ellen lépett a pástra. És itt volt egy kis megtorpanás, négy tus hátrányba került. Milyen tanácsot adott ebben a helyzetben, kérdeztük Kulcsár Győzőtől.

– Azt mondtam neki: amit eddig csináltál, az teljesen rossz, így már vagy huszonötször kikaptál tőle. Vedd át az irányítást, gázolj át rajta, ne hagyd, hogy az ő akarata érvényesüljön és lenyomjon a pástról.   Ezt fél perc alatt megbeszéltük, Emese is így látta, és ami a legfontosabb, meg is tudta csinálni, mert ez volt az igazán nehéz része a dolognak. Végül 15:13 arányban győzött, és nagyon örülök annak, hogy egy ilyen csodálatos sportember végre a csúcsra ért – válaszolta Kulcsár.
 

(Kapcsolódó cikk: Nem mese, ott lesz Emese, Vasárnapi Hírek, 2015. március 26.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!