Az öt európai topliga csapatai rekordot döntöttek – már ami a téli átigazolási szezont illeti. A spanyol, brit, német, francia és olasz bajnokságban összesen több mint 651 millió angol fontot (csaknem 230 milliárd forintot) költöttek játékosvásárlásra. És ebben csak a publikus transzferek (szám szerint 547) vannak benne.


A legtöbbet – mint mindig – a Premier League klubjai költötték, ám az már eléggé meglepő, hogy a második helyre feljött a francia Ligue 1. Harmadik az angol második vonal, a Championship.

A franciáknál természetesen az élklubok költötték a legtöbbet. A Paris Saint-Germain például minden európai klub közül a legtöbbet fizette ki erősítésre: Julian Draxler 40 millió euróért cserélt gazdát (ez csaknem 12 milliárd forint), ami a téli átigazolási időszak rekordja. Ennél többet csak a kínai Sanghaj SIPG költött a Chelsea-től érkező brazil Oscar megszerzésére (a kínai nagybevásárlásokról két héttel ezelőtt írtunk).

A kínaiak egyébként tovább folytatták menetelésüket a piacon. Jó hír(?), hogy újabb magyar kiszemelt, Huszti Szabolcs is ott van a Csengcsun Jataj kívánságlistáján. Igaz, ez az ügylet nem meglepő, különösen annak fényében, hogy Huszti korábban már eltöltött egy idényt a kínai klubnál.

Németországban is rekordnak számít az idei tél. A Bundesligában több mint 90 millió eurót (27 milliárd forintot) költöttek játékosvásárlásokra. (Két évvel ezelőtt ez az összeg még „csak” 65 millió euró volt.) A legaktívabb vásárló a 14. helyen álló Wolfsburg volt, amely 29,5 millió eurót költött, viszont értékesítette Julian Draxlert (lásd feljebb). A Bundesliga téli mérlege egyelőre nem tekinthető véglegesnek, tudniillik a kínaiak még február végéig vásárolgathatnak.

Az SV Darmstadt 98 csapata hivatalos honlapján jelentette be: megegyezett a Bayern München korábbi klasszisával, a török válogatottságot két éve lemondó Hamit Altintoppal. Az egykoron a Real Madridban is bizonyító, 34 éves játékos legutóbb a Galatasarayt erősítette, de a gyenge játéka miatt kikezdték a szurkolók, így végül a klub szerződést bontott vele. A Darmstadt viszont hajlandó foglalkoztatni a törököt. Nem úgy, mint Kleinheisler Lászlót, aki a Werdertől kölcsönben volt a darmstadtiaknál, de már itthon, a Ferencvárosnál készül a tavaszi szezonra.

És végül egy szomorú hír: már nem kezdi meg a tavaszi szezont Frank Lampard. A Chalesea egykori sztárja bejelentette: visszavonul a profi labdarúgástól.

 

Julian Draxler 


Huszti Szabolcs 


Hamit Altintop


Frank Lampard

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!