Hivatalosan is kérvényezte a Nemzetközi Rúdsport Szövetség, hogy a rúdtáncot vegyék fel az olimpiai sportágak közé. Pozitív válasz esetén legkorábban a 2024-es játékokon találkozhatunk a rudasokkal.

A rúdtánc csaknem másfél évtizede lépett ki a bárok világából, komoly sporttá nőtte ki magát. „Az embernek minden izmára szüksége van, egy-egy gyakorlat tökéletes végrehajtása pedig rendkívül komoly erőfeszítést igényel – mondta nemrég K. T. Coates korábbi rúdtáncos, jelenleg a Nemzetközi Rúdsport Szövetség elnöke.

A sportág első hivatalos világbajnokságát 2012-ben rendezték Londonban, százötven sportoló részvételével. Egy évvel később már Eb-t is rendeztek. A 2015-ös világbajnokságot egy magyar lány, Szlávy Eszter nyerte. Idén pedig már a testi vagy értelmi sérült rúdtáncosok is megmutathatják tudásukat az első Para Pole Sport világbajnokságon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két sportág felvételéről döntött tavaly decemberben. Így lett ideiglenes olimpiai sport a thai boksz és a cheerleading. A cheerleading az észak-amerikai sporteseményeken, leginkább az amerikai futballmérkőzéseken szokásos koreografált szurkolásból kialakult sportág.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!