A hatszoros aranyérmes paralimpikon, Oscar Pistorius Valentin-napra virradóra lelőtte barátnőjét. A körülmények egyelőre nem világosak, ám az erőszakos halál, mint olyan, sajnos közel sem egyedi eset a sportvilágban.

 
Oscar Pistorius és a tragédia áldozatává vált modell, Reeva Steenkamp

Ahogy az már lenni szokott, a sajtóban homlokegyenest ellenkező információk jelentek meg: van, ahol azt írják baleset volt, van, ahol azt, hogy csak egy szokásos veszekedés torkollott tragédiába. Tulajdonképpen csak anynyi bizonyos: Reeva Steenkamp halott, Oscar Pistorius pedig előzetesben ül, és óvadék ellenében sem szabadulhat. A pontos részleteket vélhetően sosem tudjuk meg – azt pedig, hogy melyik verzió a tragikusabb, nehéz volna eldönteni.

A média eközben igyekszik hófehérre radírozni Pistorius helyét a reklámblokkokban, hirdetésekben, országszerte leszedték óriásplakátjait. A Guardian hasábjain publikáló dél-afrikai újságíró és politikai elemző, Justine Malala azt írta, különösen nagy tragédia ez egy olyan nemzet számára, amelynek annyira kevés igazi hős jutott. Immár eggyel kevesebb.

Az erőszakos halál, sajnos közel sem egyedi eset a sportvilágban. Pár perc keresgélés alatt többtucatnyi gyilkos vagy gondatlan emberöléssel gyanúsítható sportolót találunk az interneten. Sokan jelenleg is büntetésüket töltik, vannak, akiket kivégeztek, mások pedig ugyan megúszták, de sosem fogják tisztára mosni a nevüket. A legismertebb ügy egyértelműen O. J. Simpsoné: az egykori amerikaifutballista és színész a vád szerint megölte exfeleségét és annak barátját – ám az egyértelmű bizonyítékok ellenére felmentették. A bizonyítási eljárás során Simpson védője állítólag kilopta a bizonyítékok közül azt a véres kesztyűt, amiben a gyilkos halálra szurkálta két áldozatát, majd kisebbre varratta. Egy ikonikus fotón Simpson épp a visszacsempészett kesztyűt próbálja kezére szuszakolni – persze sikertelenül. A felmentés után kedvenc szórakozása volt tévéshow-kban gúnyt űzni a gyilkosságból, később egyéb kihágásaiért börtönbe küldték. Tavaly árulni kezdte a gyilkos fegyvert, aminek hiányában annak idején nem tudták elítélni…

Carlos Monzont, az argentin bokszolót tizenegy év börtönre ítélték 1989-ben harmadik felesége meggyilkolásáért: kilökte a nőt egy ablakból. Marc Cecillon, a „Csendes Ember”, a francia rögbiválogatott egykori kapitánya húsz évet kapott 2008-ban, mert részegen lelőtte nejét. A közelmúlt egyik legismertebb ügye Ray Lewisé, a Baltimore Ravens játékosáé. A 2000-es Super Bowlparti tömegverekedésbe torkollott, és két halálos áldozata lett. Lewist bizonyíték hiányában felmentették (a végzetes estén viselt fehér öltönyének örökre nyoma veszett), 2001-ben már a Super Bowl legértékesebb játékosává választották. Jovan Belcher, a Kansas City Chiefs amerikaifutball- csapatának tagja 2012 decemberében lőtte agyon hároméves kislányának anyját, Kasandra Perkinst, majd magával is végzett a klub edzőpályáján. A tragédia okán még komolyabban vizsgálják a kemény ütközések emberi agyra gyakorolt hatását – a tudósok szerint nem véletlen ugyanis, hogy a bokszolók és az amerikaifutball-játékosok körében halmozottan fordulnak elő agresszív bűncselekmények és egyéb, agykárosodásra utaló problémák. Jelenleg is több egykori NFL-játékos pereli a ligát egészségügyi gondjaiért.

Az ausztrál bokszbajnokot, Dean Waterst 1997-ben ítélték el mostohaanyja szeretőjének meggyilkolásáért. Mint kiderült, Waters apja valóságos agymosásnak vetette alá fiát, és gyakorlatilag elvégeztette vele a gyilkosságot.

Aki pedig azt hinné, hogy Pistorius Valentin-napi meglepetéses sztorija egyszerűen képtelenség, annak álljon itt Rudi Visagie, a dél-afrikai (micsoda párhuzam!) rögbijátékos esete, aki egy autótolvaj helyett tulajdon lányát lőtte fejbe 2004-ben. Visagie-t sohasem ítélték el – a bíróság úgy határozott, épp elég lesz neki feldolgoznia a történteket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!