Szeptember 16–22. között több mint 100 ország részvételével Budapesten, a Papp László Sportarénában kerül sor a birkózó-világbajnokságra.

 
Kiss Balázs (kékben) 2009-es vb-címe után ismételne (Fotó: Jesper Krisensen, AFP)

Hazánk ötödik alkalommal kapta meg a vb rendezésének jogát, először 1958-ban, akkor Polyák Imre világbajnok lett. Ezt követően 1986-ban, 1987-ben, majd 2005-ben voltunk házigazdák. 1986-ban Komáromi Tibor és Gáspár Tamás révén szereztünk aranyérmet. 2005-ben is nagyon jól, négy ezüst- és három bronzéremmel zártuk a vb-t.

„Ennél csodálatosabb ajándékot nem kaphattam volna a 65. születésnapomra, a birkózás ünnepe lesz a hétfőn kezdődő világbajnokság” – mondta lapunknak a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, dr. Hegedűs Csaba, utalva arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy hete Buenos Airesben úgy döntött, a birkózás 2020-ban és 2024-ben is ott lehet az ötkarikás játékokon.

– Tudjuk, hogy önt személy szerint is megviselték az elmúlt hónapok, amióta a NOB Végrehajtó Bizottsága felvetette, hogy a birkózásra „nincs szükség” az olimpián.

– Ez a hír februárban úgy ért minket, mint derült égből a villámcsapás és szinte sokkolta a birkózótársadalmat. Szerencsére, megismerve a felhozott indokokat a nemzetközi szövetség elnöksége szinte pillanatok alatt reagált, a reformok érdekében a birkózás látványosságát is fokozó új szabályrendszert dolgoztunk ki és új vezetőt választottunk. Azt azért nem tagadom, hogy mindezek ellenére volt bennünk félelem, bár számomra még ma is érthetetlen, hogy egy olyan sportágat akartak kivenni az olimpiáról, amely az ókori játékokon is a legnépszerűbb volt, és az újkori olimpiákról is csak egyszer, 1900-ban hiányzott. Nekem még külön azért is fájt, mert ez az a sportág, amely 16 ezüst- és 19 bronzérem mellett 19 olimpiai aranyérmet hozott Magyarország számára.

– A magyar birkózás sikersportágnak számít, ennek ellenére 1991 után 2009-ig kellett várni az újabb világbajnoki aranyéremre, és azóta sem sikerült győzni a vb-n.

– Ez igaz, de ezüst- és bronzérmekben ebben az időszakban sem szenvedtünk hiányt. Az eddigi világbajnokságokon sportolóink 26 aranyérmet szereztek, legutóbb 2009-ben Kiss Balázs nyert kötöttfogásban, aki most is ott lesz a szőnyegen. Minden súlycsoportban elindulunk, a szabadfogásúak kezdenek, majd a nők versenye következik, végül a kötöttfogásúak versenyével zárul a vb. Tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, nagyon magas színvonalra számítunk, számos olimpiai és világbajnok lesz a résztvevők között. Az új szabályrendszer, amely most „debütál”, nagyon fekszik a mieinknek, gyorsan tudtak alkalmazkodni hozzá. A versenyzőink hozzáállását ismerve biztos vagyok abban, hogy most sem maradunk érmek, sőt aranyérem nélkül. Néhány nevet kiragadva, jó eredményt várok Sastin Mariannától, aki ezüstérmével a 2005-ös vb-n robbant be a nemzetközi élmezőnybe, az olimpiai bronzérmes Hatos Gábortól, továbbá Lőrincz Tamástól és Kiss Balázstól, de mindenki jól felkészült, és remélem bizonyítani fogják, hogy van bennük kurázsi.

Hegedűs Csaba elárulta, Schmitt Pált, a NOB magyar tagját arra kérte, hogy Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság héten megválasztott új elnökét hívja meg a budapesti vb-re, nagy siker lenne, ha első hivatalos útja hozzánk vezetne.

Címkék: sport, birkózás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!