Kétmillió forintos büntetéssel és egy felfüggesztett zárt kapus mérkőzéssel sújtotta az MLSZ a Fradit az FTC–Újpest mérkőzésen használt pirotechnikai eszközök miatt. A szurkolók gyűjtést szerveztek a büntetés kifizetésére – a klub pedig egyedülálló módon engedélyeztetné pirotechnikai eszközök szabályozott használatát.

  <h1>Ülli út: FTC-Újpest „pirokoreográfia”. A Fradi hivatalosan engedélyeztetni szeretné</h1>-
  <h1>Élkép a Camp Nouban: Barcelonában nem gyakorlat a „füstölgés”</h1>-

Ülli út: FTC-Újpest „pirokoreográfia”. A Fradi hivatalosan engedélyeztetni szeretné

- – Kép 1/2

A világ szurkoló közösségei elismeréssel adóztak a Fradi-ultrák Újpest elleni produkciója előtt: a 95 ezer tagot számláló Ultras World Facebook-oldal a hét szurkolói teljesítményének választotta. Az MLSZ és a közvélemény egy része nem volt ilyen lelkes – az érdekek és szempontok ütközése komolyabb szabályozásért és ellenőrzésért kiált.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) kormányrendelet szerint „pirotechnikai terméknek minősül bármely olyan, robbanóanyagot, illetve pirotechnikai elegyet tartalmazó termék, amely önfenntartó exoterm kémiai reakción keresztül, szabályozott módon, előre meghatározott speciális (fény-, füst-, gáz-, hang-, hő-, köd-, láng- vagy szikra-) hatást, illetve ezeknek a hatásoknak a kombinációját fejti ki.” A besorolás a fény- vagy hanghatás erősségétől függ, illetve a tartózkodási távolságtól. Ez egy stadionban nyilvánvalóan minimális, ráadásul nem csak a füstbombákkal kell számolni. A hanggránát még tévén keresztül is ijesztő durranást produkál – aki pedig a lelátón a közelében áll, borítékolhatja a kisebb-nagyobb halláskárosodást. Nemrég Iránban petárdát hajítottak a pályára – egy játékos gyanútlanul dobta ki az alapvonalon túlra, a petárda pedig egy másodperccel később felrobbant – kis híján a kezében. A Corinthians és a bolíviai San Jose Libertadores-kupameccsén meghalt egy 14 éves fiú, mert eltalálta egy világítórakéta. A közvetlen sérülés veszélyét növeli, hogy sokan (bár illegális) házilag készítenek füstbombát kálium-nitrátból, cukorból és paraffinból. Mivel a KNO3 nem szerezhető be könnyen, sokan ammónium-nitrátot, azaz pétisót használnak: feloldják, ülepítik, kiszárítják – minden lépéssel növelve a hiba esélyét a kémiai reakciók láncolatában. Ám a szurkolói „leleményesség” nem ismer határokat. A Dinamo Moszkva–Zenit Szentpétervár meccsen a kapus mellett felrobbant petárdáról kiderült: egy drukkerhölgy vaginájába rejtve csempészte be a stadionba. A klubok, biztonsági cégek és szövetségek nincsenek tehát könnyű helyzetben.

Egy-egy ország szabályozása az adott szakági szövetség feladata – Németországban egy 22 éves drukker nemrég 14 hónapos börtönbüntetést kapott néhány, stadionba csempészett füstbombáért. „Az UEFA zéró toleranciával kezeli a pirotechnikai eszközök használatát nemzetközi mérkőzéseken” – mondja Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályának munkatársa. „A hazai futballmeccseken érvényes szabályokat a Sporttörvény tartalmazza, ennél az MLSZ pedig nem lép fel szigorúbban. Megértjük, hogy a drukkerek ragaszkodnak a látványos szurkoláshoz, és nagyon örülünk annak, hogy a Fradi–Újpestre igazi futballhangulatot varázsoltak. Meg kell azonban érteniük, hogy a pirotechnikai eszközök kapcsán nem feltétlenül a közvetlen sérülésektől, károkozástól tartunk legjobban. Ha valóban telt házas meccseket akarunk, akkor számítanunk kell a gyermekes családok jelenlétére, illetve az olyanokéra, akik nem ismerik a pirotechnikai eszközöket. Őket megijeszthetik a fény- és hanghatások, azzal pedig mindenki tisztában van, hogy egy tömött lelátón mire lenne képes a tömegen eluralkodó pánik. Az MLSZ igyekszik mindenki érdekeit szem előtt tartani, de számunkra a futballmeccsre járók biztonsága a legfontosabb.”

A Fradi-szurkolók gyűjtést szerveztek, hogy kifizessék a büntetést. Volt, aki egymillió forintot ajánlott fel, Kubatov Gábor klubelnök és az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál 200-200 ezer forintot.

Az klubnak az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre adott hivatalos válaszaiból kiderül: az FTC Magyarországon egyedülálló módon engedélyeztetné szurkolói számára a pirotechnikai eszközök szabályozott használatát. Erről is kérdeztük a klubot.

VH: Az a rengeteg füstbomba a jelenlegi állapot szerint illegálisan, csak bejutott valahogyan a stadionba. Számon kérik-e ezt a biztonsági cégen?

FTC: A biztonsági céggel közösen levontuk a tanulságokat és vizsgáljuk, hogy milyen módon kerülhettek be a kifogásolt eszközök a stadion területére.

VH: Elítélendőnek tartja-e a klub a pirotechnikai eszközök használatát a meccseken?

FTC: Meggyőződésünk, hogy a pirotechnikai eszközök szabályozott keretek közötti használata hozzá tud tenni a mérkőzések hangulatához.

VH: Tervez-e a klub lépéseket azért, hogy legalizálja a szurkolói pirotechnikahasználatot, tehát beszerezze a hivatalos engedélyeket, tűzszerészeket, tűzoltókat biztosítson a helyszínen?

FTC: Igen. Fontos feladat, hogy az illetékesekkel közösen mihamarabb kialakítsuk a szabályozás kereteit.

A következő kérdést csak mi magunknak tesszük fel: vajon, ha a Fradinak sikerülne a pirotechnikai „áttörés”, mit szólnának hozzá a riválisok?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!