Kiss Pál Tamás formaautó-versenyzőnek jól kezdődött ez az év, a Zele Racing pilótájaként az Auto GP két versenyén három dobogós helyezést ért el. Már az idénynyitó Marokkói Nagydíjon is jól ment, ám ott az első futamon kilökték az első helyről, másnap viszont a tizenkettedik helyről startolva a harmadik helyen végzett. Rá egy hétre megnyerte az Auto GP Francia Nagydíjának első futamát, a második futamon pedig a nyolcadik helyről indulva második lett.

 
Kis Pál Tamás

A külföldön is elismert 22 éves miskolci fiatalember tehetsége vitathatatlan, hiszen amióta formulaautóba ült, mindig kiválóan teljesített, annak ellenére, hogy korábban legtöbbször csak „beugróként” szerepelt. Idén azonban az osztrák Zele Racing egy teljes éves szerződést kötött vele. Ez nagyban elősegítheti további pályafutását, mivel az Auto GP-ét a Formula–1 egyik előszobájának tartják, például korábban ebben a sorozatban szerzett bajnoki címet Romain Grosjean, aki jelenleg a Lotus csapat tagja, márpedig Tamás nagy álma, hogy egyszer Forma–1-es versenyző legyen. Az autóversenyzés nem olcsó, szerencsére több szponzor évek óta kitart mellette, de főtámogatót még nem sikerült szereznie.

Az Auto GP-sorozat a túraautóvilágbajnokság (WTCC) egyik futama, mondta lapunknak Kiss Pál Tamás. Nyolc helyszínen 16 verseny, egy verseny két futamból áll, az egyiket szombaton, a másikat vasárnap tartják. Érdekesség, hogy a szombati győztes a vasárnapi versenyen a 8. helyről startol, esélyt adva ezzel a többieknek. Minden versenyző ugyanazzal az erőforrással, Zytek motorral indul, ez egy angol motorszállító cég, de motorjaival a közúton nem lehet találkozni, mert azokat csak ennek a sorozatnak gyártja. A váltó hatsebességes, manuális, az autót 300 lóerős, V8-as motor hajtja, amely 260–290 kilométeres sebességre képes.

Kiss Pál Tamás kérdésünkre azt is elmondta, hogy az osztrák istálló nagyon örült a sikernek, mert eddig egyetlen futamgyőzelmük volt, tavaly Marokkóban. Reméli, hogy a jövő hét végén a Hungaroringen sorra kerülő túraautó-világbajnokság futamában hazai közönség előtt is bizonyíthatja, hogy jó kézben van a kormány.

Címkék: sport, autósport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!