Közösségi oldalán toborzott önkénteseket az MTK. A 160 centinél nem alacsonyabb (de legfeljebb 2 méteres) személynek a stadionavatón kell belebújnia Gedeonnak, az MTK kabalaállatának bőrébe. A szurkolók között nem okozott osztatlan lelkesedést a klubvezetés ötlete, ahogyan magáról a stadionról is megoszlanak a vélemények. A pályát a Sporting Lisboa elleni mérkőzéssel avatják, 2016. október 13-án, csütörtök este.

 
Gedeon, az MTK kabalája

Az MTK-sok már csak ilyen vitatkozósak. Anno Gedeon feltűnése a gyepen is megosztotta a publikumot, ám mindez eltörpül a klub új stadionjának műszaki megoldásai és az erről szóló viták mellett. Az új Hidegkúti Stadion egyike lesz tudniillik azon kevés első osztályú, BL-selejtezőre is alkalmas pályáknak, ahol a kapuk mögött nem lelátó, hanem betonfal éktelenkedik.

A klubelnök a héten frappáns választ adott a kétkedőknek. „Az MTK új stadionja egy eredeti, különleges építészeti megoldásokat alkalmazó épület. Európa legmodernebb stadionjai közé tartozik” – mondta Deutsch Tamás. Az elnök a hibrid füves gyepszőnyeget és a LED-es világítást említette, hozzátéve, hogy ezt a kettőt így együtt csak az Arsenal stadionjában, az Emiratesben alkalmazzák. A kapuk pedig nincsenek közelebb a betonfalhoz, mint a lelátó az Üllői úton. Az 5 méteres szabványnál bőven nagyobb a távolság: több mint 7 és fél méter.

Bordás Péter, a stadion tervezője azzal magyarázta a betonfalat, hogy az eleve szűkre szabott hely miatt legfeljebb egy 3 soros lelátó fért volna el az egyik kapu mögött, ez pedig a „kirekesztettség érzését” keltette volna a szurkolókban. „Eszméletlenül jó stadiont alkottunk, valódi katlanhangulattal” – mondta a tervező a Digi-Sport reggeli műsorában. Hogy mennyire lesz jó, majd kiderül. Egy biztos: nem lesz olcsó. A 7,5 milliárd forintba kerülő, 5000 férőhelyes létesítményben az egy ülőhelyre eső költségek (1,5 millió Ft) idehaza a legmagasabbak – számolta ki az Index. Összehasonlításul: Groupama Aréna 886 ezer Ft, Felcsút 1 millió Ft, Mezőkövesd 300 ezer Ft. Egyébként az Espanol új stadionja, az El Prat is kijött székenként 450 ezer Ft-ból.

Címkék: magyar foci, stadion, MTK

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!