Ha egy szülő a saját gyereke edzője lesz, az érdekes ugyan, de szenzációnak azért nem neveznénk. Na, de hogy apa és fia együtt, netán egymás ellen lépjen pályára, ráadásul a létező legmagasabb szinten? Ezt már csak életkorilag – még ha az ember fiatalon lesz is apuka – is meglehetősen nehéz összehozni.

 

Kivéve persze, ha valaki a filmbéli Benjamin Button módjára „visszafelé öregszik”, ahogy arra mostanság sokan gyanakszanak a 33 esztendős LeBron Jamest látva. A jelenkor első számú kosárlabdázója a jelek szerint tényleg évről évre fiatalabb lesz, a napokban véget ért NBAalapszakasz során például mind a 82 mérkőzésen játszott, amire korábban még sosem volt példa a karrierjében. Tette mindezt úgy, hogy meccsenként 27,7 pontos átlagával az egész liga legjobbja volt, a saját csapatában (Cleveland Cavaliers) pedig mind az 5 fontos statisztikai mutatóban (pont, lepattanó, gólpassz, labdaszerzés, blokk) felülmúlt mindenkit. Ha így folytatja, a modern kor játékosai közül hamarosan tényleg csak Michael Jordan állja ki a vele való összehasonlítást.

Nemrég amúgy az ő egyik rekordja is a múlté lett: James zsinórban már 873 mérkőzésén dobott legalább 10 pontot, Jordan ilyen téren „csak” 866-ig jutott.

És bár egy sérülés bármikor átírhat mindent, a mostani teljesítményét látva sok szakértő lehetségesnek tartja, hogy James akár 40 éves koráig is az NBA-ben pattogtasson, ami nem is lenne kuriózum, a jelenlegi legidősebb aktív kosaras, Vince Carter például 41 éves. Egy extra motivációja biztos van, hogy sokáig kitartson, 13 esztendős fia, LeBron James Jr. ugyanis a hírek szerint a legjobb úton halad, hogy apja nyomdokaiba lépjen. Nála a következő 5-6 év lesz a sorsdöntő, de meglehetősen jó jel, hogy többen úgy tartják, jobban kosarazik, mint édesapja ennyi idős korában. A szabályok értelmében 2023 őszén léphetne leghamarabb pályára, akkor ő 19, apja 39 éves lesz. „Imádnám, ha együtt játszhatnék a fiammal. De még jobban szeretnék ellene játszani!” – reagált a felvetésre nemrégiben James.

Reálisan nézve a minimum 20 év korkülönbség a legtöbb sportágban kizáró ok a hasonló „apafia találkozókra”, az NBA-ben Jamesék lehetnének az úttörők, de az USA többi kedvenc sportja közül is csak baseballban esett meg hasonló: Ken Griffey Sr. és Jr. 1990-ben a Seattle Mariners színeiben játszottak együtt 51-szer. Labdarúgásban azért találunk egy-két példát, igaz, többnyire alsóbb osztályokban, ahol az apák már csak „levezetnek”. Az aranylabdás brazil Rivaldo például a São Pauló-i állami bajnokságban lépett pályára a 23 évvel fiatalabb Rivaldinhóval, és 2015-ben volt egy meccs, amelyen mindketten gólt szereztek – Rivaldo ekkor 43 esztendős volt. Ezek után azt már csak óvatosan jegyezzük meg, hogy a nemzetközi sajtó a minap arról cikkezett, Cristiano Ronaldo 7 éves fia ügyesebb, mint apja. Mikor az ő felnőttkarrierje beindulhat, Ronaldo még alig 44 éves lesz…

Címkék: kosárlabda, sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!