A magyar szenior bridzsválogatott szerdán Lille-ben legyőzte a döntőben az Egyesült Államok csapatát, és megnyerte ebben a kategóriában a Bridzsolimpiát, vagyis a II. Szellemi Sportok Világjátékának – amelyben van még go-, dáma-, kínai sakk- és sakkverseny is – bridzsbajnokságát.

 
Olimpiai bajnokok: Magyar Péter, Szappanos Géza, Bárány György (kapitány), Dumbovich Miklós és Kovács Mihály (Fotó: Nagy Beatrix)

Először a pekingi olimpiát követően rendezték meg a világjátékot, ezen belül a bridzsversenyt, amely lényegében folytatása az 1960 óta minden negyedik évben megtartott – ezért már korábban is olimpiának becézett – világbajnokságnak. A Bridzs Világszövetség több mint 90 tagországa nevezhet csapatot különböző kategóriákban.

Gyorsan híre ment a nagy győzelemnek, a legnagyobbnak az 1930-as évek közepén elért két Eb-győzelem óta, és sokan kérdezték tőlem, hogyan lehet egy kártyajátékot versenyszerűen űzni: hogyan küszöbölik ki például a csalás lehetőségét?

A játék lényege viszonylag egyszerű: a két szemben lévő játékos párt alkotva arra törekszik, hogy több ütést vigyen el, mint az ellenfél. Illetve annyit vagy többet, mint amennyit a lejátszást megelőző licitálás során vállalt. A másik pár két játékosa meg annyit akar ütni, hogy az ellenfél ne teljesíthesse, amire szerződött. Akinek jobb lapja van, például az osztás során ő kapta az ászokat, királyokat, más ütőlapokat, jobb eséllyel fog nyerni. De egyrészt a szerencse forgandó, másrészt a versenyen egyáltalán nincs szerepe. Tudniillik két asztalon ugyanazt a partit játsszák le, az egyiken a mi csapatunk párja Észak–Dél lapjait kapja, a másikon Kelet–Nyugatét. Vagyis az nyer, aki pontosan ugyanazokkal a kártyákkal ér el jobb eredményt.

A bridzs dzsentlemenek játéka, sokáig nem foglalkoztak a csalás lehetőségével, de a hatvanas években meggyanúsították a legjobb angol játékosokat, hogy a világbajnokságon a lapokat tartó ujjaik variálásával jelezték egymásnak, hány kőr színű kártya van náluk. Erre válaszul húznak átlósan egy falat a játékosok közé, mindenki csak az egyik ellenféllel tud kommunikálni, partnerével nem, nincs rá szükség, mert a licitálás is speciá lis kártyák felmutatásával történik.

A bridzslogika sokak szerint a matematikai gondolkodásra hasonlít, de a magyar másodosztályban több híres matematikus is évek óta sikertelenül küzd a feljutásért az élmezőnybe, miközben vagány gimnazisták – esetleg saját tanítványaik – már a legjobbak között rakják a lapokat. Azért a tapasztalat sokat számít, nem véletlen, hogy a hatvan éven felüliek szenior kategóriáját nagyon komolyan veszik. Volt Európaés világbajnokok indulnak itt „levezetésként”. A héten befejeződött bridzsolimpián a magyarok által a kieséses szakaszban legyőzött lengyel, svéd és amerikai csapatban is csupa régi nagy bajnok játszott. Szinte hihetetlen, hogy csak a lengyelek elleni meccs volt szoros – két nap folyamatos játék végén, a kilencvenötödik leosztásban még ők vezettek, a mieink a legutolsó játszmában fordították meg az eredményt –, a másik két ellenfelet nagy fölénnyel győzte le, és lett olimpiai bajnok a magyar csapat: Dumbovich Miklós–Kovács Mihály, Magyar Péter–Szappanos Géza.

A négy játékos annak a „nagy generációnak” a tagja, amelyik a hatvanashetvenes évek fordulóján itthon letaszította trónjukról a világháború előtt két Európa-bajnokságot is nyert bridzsezőket. A több bridzskönyvet szerző Zánkay Péter vezényletével hamar a legjobbak közé emelkedtek a modern amerikai módszereket elsajátító fiatalok, akik közül kiemelkedett a még csak gimnazista Dumbovich Miklós. Ő azóta profi játékos lett, kifejezetten bridzsből és bridzstanításból él.

Régi partnere Kovács Mihály, a Taurus gumigyár mérnöke volt, Szappanos Géza szakfordító mérnök moszkvai egyetemi tanulmányai során tanult meg bridzsezni, hosszú éveken át az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodát vezette és a Magyar Bridzsszövetség elnöke volt. A hihetetlen nyugalmáról ismert Magyar Péter sokáig multinacionális kereskedelmi vállalatok magyarországi üzletláncait vezette.

Mind állítják: a bridzs – amiben sosem lehet halogatni a döntéseket – nagy segítségükre volt karrierjük építésében, nem beszélve arról, hogy idősebb korukban is karban tarja agyműködésüket.

Címkék: sport, kártya, bridzs

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!