„Lesz két Fradi sör, egy zöld-fehér wunderbaum meg egy plüss-sas. Az annyi mint hatezer-ötszázhatvan. Nem vesz egy Fradi–Chelsea-s hűtőmágnest? Most csak hat-kilencven.” Péntek van, két nap a Nagy Meccsig. Sor nincs, ám a választék minden képzeletet felülmúl a szerdán nyílt Fradi Shopban.

Az árak forintban szárnyalnak, mint a zöld sas: szurkolói mez 14 ezer; melegítő 32 ezer; Fradi- sál 3990; de a sasos matrica csak 490; izompóló vezérszurkolóknak 2990; söröskorsó Fradi-matricával 1990. A bolt előtt viszont „európai színvonal” – ahogy mondani szokták. Ahogyan a Fradi Múzeum is. A Fradinak nincs miért szégyenkeznie.

A tárlókban olimpiai aranyak, bajnoki serlegek, fotók és audiovizuális installáció. A tárgyakért elsősorban a Fradi legendás krónikásának, Nagy Bélának jár a köszönet, a képekért és hangokért a közmédiának – mondta a múzeum megnyitóján Kubatov Gábor elnök úr, aki maga vezette végig a termeken az első csoportot, köztük Tarlós István főpolgármester úrral és Aradszky László táncdalénekessel, a közismert Fradi-drukkerrel.

De ne szaladjunk előre: a megnyitó előtt leleplezték az egyetlen magyar aranycipős, Albert Flórián bronzszobrát. A császár a klubház felőli bejáratnál áll. „Nem hasonlít az arca, a nagypapa más volt – mondta Patrik, a legidősebb unoka –, de egész jól néz ki.” Fenyvesi Máté Fradi-legenda, Albert egykori csapattársa az avatón eloszlatott egy közkeletű tévedést. Flóri nem azért állt mindig csípőre tett kézzel – amint azt Kligl Sándor szobra is példázza –, mert nyegle vagy nagyképű lett volna, hanem mert „így jobban kapott levegőt, amire nagy szüksége is volt, hogy gyorsabban tudjon gondolkodni és futni”. Hát így.

Az ünnepség színfoltja volt Pintér Pinyő Attila egykori Fradi-hátvéd, jelenlegi szövetségi kapitány, aki kétsoros tengerészkék zakóban, fűzöld nadrágban és fehér tornacipőben fogadta a barátok üdvözletét. Bejelentették továbbá, hogy a legrégibb budapesti taxitársaság főszponzora lett a stadionavató meccsnek, ezért vasárnap minden „pepita taxi” zöld szalaggal fut majd. (Képzelhetik szegény újpesti sofőröket, amint masnizzák a zöldet a kocsira!)

A Fradi Stadion, pardon, Groupama Aréna avatója a hét kétségkívül legjelentősebb honi sporteseménye. A ma esti, Chelsea elleni nyitó mérkőzésre – állítólag – már pénteken elkelt a jegyek 99 százaléka. Néhány internetes portál úgy tudja, hogy a tikettek nem fogytak kellőképpen, ezért gyakorlatilag boldog-boldogtalannak osztogatták, s állítólag a kormánypárttag-utánpótlásképző Fidelitas is rászervezett a meccsre, de ezt Orosz Pál, a Fradi elnöke határozottan cáfolta: „Miért kéne rászervezni egy Fradi–Chelsea meccsre? Meglátják, hatalmas show lesz!”

Hogy a show-nak része lesz-e a három Gripen vadászgép, amely – ahogy a Cink.hu megírta – zöld csíkot húzva repül el a stadion felett, sejtelmesen mosolyogva csak ennyit mondott: „Ki tudja? Repülnek ezek mindenfelé.” Azt sem tudtuk meg, ki fizeti ezt, de arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy az angol sztárcsapat leveri a Fradit, mint jégeső a szilvát, hiszen még a Pápa is elkalapálta a zöldeket a múlt héten, válaszolt: „a Pápa erősebb, mint a Chelsea, hiszen ott több volt fradista is játszik”.

A Chelsea mindenesetre a legerősebb keretével érkezik (ebben állapodtak meg a klubok), és teljes erőbedobással küzd majd a gyepen. Apropó, fű: a világszínvonalú gyepszőnyeget egy hete még lámpákkal „napoztatták”, hogy minden klappoljon a megnyitóra.

Az ünnepi eseményen beszédet mond a miniszterelnök is, aki ugyan nem Fradi-drukker, de ki nem hagyná az ország legnépszerűbb klubjának stadionnyitóját. A meccs 20.45-kor kezdődik, de ha fehér galambokat is látni akarnak szárnyalni, jó egy órával előbb érkezzenek! Utána repülnek a sasok.

A Groupama Aréna számokban
Bekerülési költség: 14 milliárd 735 millió forint (kb. 40 százaléka visszafolyik a költségvetésbe adóbevételek formájában – állítja Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos)
Az építkezés időtartama: 14 hónap
Befogadóképesség: 23 500 fő nemzetközi mérkőzéseken, 23 700 fő bajnoki találkozókon

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!