Megérte vállalni a kínai utat a magyar birkozóválogatottnak, amely hétvégén három olimpiai kvótát szerzett a Tajjüanban rendezett kvalifikációs viadalon. Pénteken Hatos Gábor (szabadfogás, 74 kg), szombaton pedig előbb Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg), majd Bácsi Péter (kötöttfogás, 74 kg) váltotta meg londoni repülőjegyét.

  <h1>Pars Krisztián</h1>-
  <h1>Gyurta Dániel</h1>-

Pars Krisztián

- – Kép 1/2

A magyar küldöttség létszáma ezzel 129 főre nőtt. Az elmúlt egy hétben csatlakozott az utazó kerethez a Czékus Eszter, Kiss Szofi szinkronúszó páros is. A mindössze 17 esztendős hölgyek első magyarként vehetnek részt olimpián ebben a szakágban, amely 2000 óta szerepel a programban. A héten ráadásul a diszkoszvető Fazekas Róbertnek is sikerült A-szintet elérnie egy San Diegó-i viadalon, a 36 éves atléta ezzel készülhet élete negyedik ötkarikás versenyére.

Elsősorban a selejtezőtornáikat sikerrel vevő csapatainknak (férfi kézilabda, női vízilabda), hála a MOB minimális elvárását a létszámot illetően (120 fő), már sikerült túlteljesíteni. A csapathoz legközelebb a cselgáncsozók csatlakoznak, akiknek a ma véget érő Európa-bajnoksággal lezárul a kvalifikációs időszak, de a kvótákat hivatalosan csak hétfőn osztják ki. A papírforma szerint 7 magyar dzsúdós szerez indulási jogot, ami eggyel több, mint ahányan Pekingben voltak, vagyis a sportág egyike lesz azon keveseknek, akik túlszárnyalják négy évvel ezelőtti teljesítményüket. Szintén borítékolható kvóta a triatlonosoké, ahol a világranglista május 31-i zárásakor várhatóan 3 magyar áll majd kvótát érő helyen, valamint a hegyikerékpárosoké, ahol alighanem egy férfi és egy női versenyzőnk jut ki az olimpiára a ranglistáról. Három műugrónk a nemzetközi szövetség június 9-i döntésére vár, míg a teniszező Arn Grétának és Babos Tímeának június 11-ig kellene minél jobb helyre kerülnie a világranglistán, ahonnan a kvótákat kiosztják. Úszásban július 3-ig, atlétikában pedig július 8-ig van lehetőség teljesíteni az A- és B-szinteket. Birkózásban május 4–6-ig, asztaliteniszben május 10–13-ig, kajak-kenuban május 16–17-ig, evezésben pedig május 20–23-ig rendezik a következő és egyben utolsó kvótaszerző viadalokat. A programban először szereplő női ökölvívó-versenyekre csak a május 21-én rajtoló világbajnokságról lehet kijutni. (A már meglévő kvótákat és a további – optimista – reményeket táblázatunkban foglaltuk össze.)

A létszám gyarapodását egyelőre nem követik növekvő várakozások. A NOB célkitűzése, talán a pekingi fiaskó miatt, továbbra is 3 arany és összesen 10 érem megszerzése. Sőt, a „gép” egyre pesszimistább velünk: a lapunkban már többször említett, a USA Today újság internetes oldalán futó, az olimpia dobogósait az elmúlt évek eredményei alapján „megtippelő” program a legutolsó frissítés óta már csak 4 aranyat jövendöl a magyar csapatnak. Egy éve ez a szám még 7 volt, de még néhány hónappal ezelőtt is 6-nál járt a számláló. Ha minden úgy történik, ahogy annak a matematikai modellek alapján lennie kéne, akkor nyáron négy férfi egyéni sportolónk, Berki Krisztián, Sidi Péter, Gyurta Dániel és Pars Krisztián nyakába kerül aranyérem. Tavaly ilyenkor még három női kajakos aranyat is jósolt a program, mára azonban mindegyik ezüstté változott, amihez Janics Natasáéknak alighanem lesz egy-két szavuk. A számításnak azért akadnak hiányosságai, hiszen a férfi vízilabdásokat csak 7. helyre teszi, holott Kemény Dénes kapitánysága alatt világversenyen soha nem végzett ennyire hátul a válogatott. Ezt leszámítva az ajánlat több mint csábító: az amúgy közel sem elérhetetlen 4 aranyérem mellé 7 ezüstöt és 6 bronzot, vagyis összesen 17 érmet jósol a gép. Ez megfelelne a 2000-es sydneyi és a 2004-es athéni szereplésnek és jócskán meghaladná a pekingi 11 érmes termést.

 

Sportág, kvóták, esélyek

asztalitenisz 4 1

atlétika 17 3-4

birkózás 7 1-2

cselgáncs 0 7

evezés 2 2

kajak-kenu 14 3

kerékpár 1 2

kézilabda 14 –

műugrás 0 3

ökölvívás 3 1

öttusa 4 –

sportlövészet 3 –

súlyemelés 1 –

szinkronúszás 2 –

tenisz 0 2

torna 3 –

triatlon 0 3

úszás 21 4-5

vitorlázás 3 –

vízilabda 26 –

vívás 4 –

összesen 129 32-35

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!