Egyvalamiben biztosan sikeres a magyar labdarúgó-válogatott. Elérte, hogy 20 óra alatt elfogyott minden jegy a 2015. szeptember 4-i Magyarország–Románia Eb-selejtező mérkőzésre.

 
Romániában tavaly tisztességgel helytállt a magyar csapat. Akkor még Dárdai Pál /öltönyben/ vezette a fiúkat - Fotó: Illyés Tibor, MTI

Jubileumi meccsen, 21 400 néző előtt lép pályára a magyar és a román csapat: ez lesz a két válogatott huszonötödik találkozója. Azt jósolni is kár, lesz-e okunk az ünneplésre. Legutóbb, 2014 októberében, a Dárdai Pál szövetségi kapitánnyal megtámogatott nemzeti tizenegy tisztes helytállással elhozott egy pontot (1-1) Bukarestből, de tény: Magyarországon egy generáció nőtt föl úgy, hogy még csak nem is látta nyerni a magyarokat Románia ellen. Utoljára hazai pályán, 1981. május 13-án győztük le a szomszédokat, 1-0-ra, vb-selejtezőn.

Pénteken, persze, nyerni kell – illenék, muszáj, jó lenne, bárcsak, hátha, mégis –, de a helyzet az, hogy sok minden megváltozott tavaly október óta. Egyelőre nem tudni, kik lépnek pályára. Gera Zoltán sárga lapos eltiltás miatt a pálya széléről nézi majd a meccset. Stieber Zoltánt és Szalai Ádámot még a saját klubja sem játszatja, Tőzsér Dániel folyamatosan klubot keres, Dzsudzsák Balázs viszont nagyon is játékban van. Igaz, a román kapitány is arra panaszkodik, hogy légiósai nem jutnak elegendő játéklehetőséghez.

Másrészt, már nem a hamar kedvenccé vált Dárdai Pál a magyarok szövetségi kapitánya, őt ugyanis magához szólította a Hertha BSC. Helyére a közönség előtt kevéssé ismert volt MLSZ-sportigazgató és utánpótlás szövetségi edző, az 52 éves Bernd Storck került. Az egykori német labdarúgó nem nagyon tudja, milyen a győzelem íze. Bár 1989-ben a Borussia Dortmunddal kupagyőztes lett, edzőként pedig az Olympiakost vitte a görög bajnoki címig 2014-ben, ám Kazahsztán szövetségi kapitányaként már nem büszkélkedhet kiemelkedő statisztikával: 1 győzelem (Andorrát verték 1-3-ra) és 11 vereség. Frissen kinevezett kapitányként még visszafogottan adta első nyilatkozatait, amelyekben célként jelölte meg, hogy pontokat kell gyűjteni, a szeptember 4-i magyar–román találkozót viszont már élete meccsének nevezte az mno.hu-nak, és így fogalmazott: „a játékosok magukat írhatják be a történelembe”.

Nos, az már önmagában történelmi tett volna, ha harmincnégy év után magyar győzelemmel érne véget a pénteki találkozó a Groupama Arénában.

Magyarország–Románia mérleg

24 mérkőzés
11 győzelem – 7 döntetlen – 6 vereség

 

Az F csoport állása hat mérkőzés után
Románia              14 pont
Észak-Írország    13 pont
Magyarország      11 pont
Feröer-szigetek     6 pont
Finnország             4 pont
Görögország          2 pont

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!