A pénteki nyitóünnepséggel megkezdődött az év talán legtöbb kérdőjellel tarkított sporteseménye, az I. Európa Játékok Bakuban. Az első kérdés rögtön az, ha már Európa, miért a jóindulattal is csak a kontinens peremén található azeri főváros a rendező? Ha ezen túl is lépünk, még mindig ott vannak az emberi jogi aggályok, hiszen Azerbajdzsán nem épp az a demokratikus mintaállam (az utolsó kormánykritikus rádió az év elején némult el).

 
I. Európa Játékok, Baku - Forrás: Profimedia

A Kaszpi-tengeri olajnak köszönhetően dúsgazdag ország persze igyekszik lenyűgözni a kétkedőket is, egyes hírek szerint 8 milliárd dollárt (több mint 2000 milliárd forintot) költöttek a rendezésre. Többek közt felépült egy 68 ezer férőhelyes komplexum, amely kissé nagyzoló módon az Olimpiai Stadion nevet viseli.

Sport szempontból pedig az a legnagyobb kérdés, mennyire is lesz rangos az esemény? Az egyformán 1951-ben indult Ázsia Játékok és Pánamerikai Játékok példája mutatja, hogy kimondottan nívós és nagy presztízsű is lehet egy ilyen „kontinensolimpia”, ám a kezdeményezés most még magában hordozza az érdektelenség és a bukás lehetőségét is. A sportági szövetségek hozzáállása is vegyes, úszásban és vízilabdában például csak junior korú versenyzők vesznek részt, míg a labdarúgók a strandfocisokat, a kosarasok pedig a streetballosokat „küldték” maguk helyett.

Tizenkét sportágban viszont a jövő évi riói olimpiai kvalifikációba is beleszámítanak a bakui eredmények, így többek közt asztaliteniszben, birkózásban és cselgáncsban magyar részről is a legjobbak keltek útra a június 28-ig tartó játékokra (szombaton birkózásban született az első magyar érem - a szerk.).

Sajnos az esemény sokkolóan kezdődött, három fiatal osztrák szinkronúszó ugyanis kórházba került, miután a sportolói falu járdáján elütötte őket egy hivatalos személyeket szállító busz. A legfrissebb hírek szerint egyiküket mesterséges kómában kell tartani. (A gázoló sofőrt őrizetbe vették, vizsgálják, hogy ittas volt-e - a gerincsérüléseket szenvedett sportolót pedig mesterséges kómában tartják - részletek itt.)

Címkék: Azerbajdzsán, sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!