A Forma–1-es Szingapúri Nagydíj szabadedzésein még úgy nézett ki, hogy a csillogó villanyfényes pályán némileg elhalványulnak az Ezüstnyilak, de az időmérő edzésen, ha a szokásosnál szorosabb csatában is, de végül minden a szokásos módon alakult: a Mercedes ismét megszerezte az első sort. A pole pozíció Lewis Hamiltoné lett, aki mindössze hét ezreddel előzte meg csapattársát, Nico Rosberget.

 
Az idei legszorosabb időmérőt rendezték Szingapúr impozáns díszletei között

A második sorból Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel, a Red Bull piliótái vághatnak neki a vasárnap „éjszakai rohanásnak”, őket a szabadedzéseken még remeklő Fernando Alonso (Ferrari) és Felipe Massa (Williams) követi. A kérdés pedig az, ki lesz az éjszaka császára a vasárnapi futamon, amely magyar idő szerint délután 14 órakor kezdődik?

A Szingapúri Nagydíj előtt mindenkit az foglalkoztatott, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már a pénteki szabadedzéseken bevezeti az autók és a boxutcai irányítók közötti rádióforgalom szigorú korlátozását, és megtiltja az olyan rádióüzeneteket, amelyek segítik a versenyzőket.

A FIA egy listát állított össze arról, hogy mit lehet közölni a pilótákkal és mit nem. A csapatok amiatt aggódtak, hogy bizonyos helyzetekben, esetleges technikai problémáknál életveszélyes lehet a szigorú tiltás. Végül péntek délelőtt a FIA biztonsági okokból átmenetileg enyhített az előírásokon, és úgy döntött, hogy a kellő felkészülés érdekében a teljes körű tilalom bevezetésére 2015- ben kerül sor. Ebben az évben az autó teljesítményére vonatkozó információk még közölhetők, de például az már nem, hogy mennyi üzemanyagot kell megspórolni, milyen a köridő a többiekéhez képest, és tilos tippet adni a vezetéstechnikára.

Mivel a szabályzat megszegéséért büntetés járhat, számítani lehet arra, hogy a tilalmak értelmezése körül még sok vita lesz, nem szólva a Forma–1 világában jól ismert kódolt üzenetekről.

A bajnoki címért csatázó Rosberg és Hamilton viszont örül a változásoknak. A hírek szerint Rosbergnek nagyon tetszik, hogy ezentúl magukra lesznek utalva, és Hamilton is úgy érzi, előnyt tud kovácsolni a szigorításból.

Címkék: Forma–1

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!