Egy 23 éves magyar fiatalember, Hanga Ádám „zsákolásból” él Spanyolországban. Ám nem egy dokkban cipeli a nehéz batyukat, hanem a kosárlabdapályán szerez pontokat. Az Albacomp egykori játékosa a spanyol első osztályban a Manresa csapatában játszik, miközben „útban” van Amerika felé.

 
Zsákolós Ádám Manresában

Tavaly nagy meglepetésre az amerikai kosárlabda- játékos-börzén a San Antonio Spurs lekötötte a játékjogát, ám mielőtt a tengerentúlon fogadják, azt ajánlották neki, hogy egy, a magyarnál erősebb bajnokságban edződjön. Ezt nem volt nehéz teljesíteni, mert a 2 méter magas kosarasra már több mint egy évvel ezelőtt fente a fogát a katalán csapat. Mind a ketten jól jártak. Ádámot több mérkőzésen is a legértékesebb játékosnak választották.

– Hogyan szerepelt a Manresa a bajnokságban?

– Épp hogy lecsúsztunk a rájátszásról, a 18 csapatos bajnokságban a 12. helyen végeztünk. Sokak szerint az NBA után a spanyol a világ második legerősebb bajnoksága, hallatlanul pörgős és kemény meccseket vívunk.

– Ki nyeri a rájátszást?

– Szerintem a Real Madrid.

– A legemlékezetesebb meccs?

– Minden mérkőzés hallatlanul izgalmas. Játszottam a Barcelona és a Real ellen is. Ráadásul a Real ellen miattam csúszott jó ideig a kezdés, mert a bemelegítésnél egy zsákolás közben eltörtem a palánkot, amivel nagy „közönségsikert” arattam. De azért a szívemhez legközelebb a Malaga elleni találkozó áll, ahol 21 pontot dobtam.

– A legszebb pillanat?

– Amikor az egyik zsákolásomat a bajnoki forduló legszebb kosarának választották.

– Mihez volt a legnehezebb hozzászokni?

– Az életritmushoz. Teljesen más, mint amit otthon megszoktam. Például amikor én délben ebédelni akartam, a csapattársaim igen furcsán néztek rám, mert itt általában két és három óra között van az ebéd, az élet pedig igazán este tíz után kezdődik. De jó társaságba kerültem, hamar befogadtak.

– Merre van Manresa?

– Ez a katalán kisváros Barcelonától mintegy 60 km-re található, és megközelítően 60 ezer lakosa van. Az első számú sportág a kosárlabda. Focicsapatunk nincs is. Mindig telt ház előtt vívjuk a mérkőzéseinket. Népszerűek vagyunk, de hát errefelé, aki igazán szereti a sportot, az a labdarúgást teszi az első helyre.

– Tartja a kapcsolatot a San Antonióval?

– Ha minden igaz, nyáron egy rövid időre kimegyek hozzájuk, de hogy pontosan mikor, arra nem tudok választ adni. A napokban hazajövök egy kicsit pihenni, aztán egyéni edzések jönnek. Muszáj, mert amióta Spanyolországban kosarazom, öt kiló izmot sikerült felszednem. Júniusban kell visszatérnem, kezdődik a felkészülés az új idényre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!