Szenzációszámba menő fordulat következett be a jelenkori magyar kosárlabdasport egyik legnagyobb ígéretének tartott Hanga Ádám életében. A fiatal kosarast draftolta, vagyis lefoglalta a játékjogát az amerikai profi kosárlabdaligában, az NBA-ben szereplő San Antonio Spurs. Ez azt jelenti, hogy a Spurs jóváhagyása kell az NBA-ben való szerepléshez, más csapatnál is. Hangát 59. helyen draftolta a Spurs.

 
fotó: Georgi Licovski, EPA

Nagyot fordult a világ Hanga Ádámmal, amióta a VH április 30-i számában megírta, hogy a magyar tehetséget menedzsere, Lóránt András nevezte az NBA játékosbörzéjére. Akkor még az sem volt biztos, hogy a tehetséges játékos Székesfehérvár után melyik csapatban fog játszani. Néhány hete dőlt el, hogy a következő szezont már a Barcelonától 60 km-re található Manresa csapatában kezdi.

– Nagyon, nagyon, nagyon boldog voltam, mikor megtudtam, hogy draftolt a San Antonio Spurs. Azonban azt is pontosan tudom, ahhoz, hogy valaha is az NBA-ben játszhassak, még nagyon sok dolgot kell letennem az asztalra – mondta lapunknak a magyar kosaras.

Abban, hogy Ádám elkelt az NBA játékosbörzéjén, elmondása szerint nagy szerepe volt spanyolországi szerződésének. – Az amerikai klub minden bizonnyal biztosítottnak látja a fejlődésem a Manresa csapatánál. A spanyol liga az európai kosárlabdaviszonyok között a legerősebbnek számít – megnyilvánulásai a játékos. A Spurs vezetésének első nyilatkozatai arról tanúskodnak, hogy a magyar kosarasnak elsősorban a védekezésben kell fejlődnie ahhoz, hogy NBA-szinten teljesítsen.

Terveiről Hanga Ádám a következőképpen mesélt lapunknak: – Most az a legfontosabb, hogy jó teljesítményt nyújtsak a Manresa csapatában. Nehéz dolgom lesz, mert a spanyol bajnokság nagy ugrást jelent a magyarhoz képest. Szeretném kitölteni a szerződésemben foglalt időt. Persze ha rövid idő alatt rendkívüli fejlődés állna be a játékomban, akkor a San Antonio bizonyára megfontolná, hogy még a szerződésem lejárta előtt elvigyen Amerikába.

Dávid Kornél, a magyar kosárlabdasport kiemelkedő alakja, aki pályafutása során szintén játszott a tengerentúlon, korábban, még az NBA-draft előtt azt nyilatkozta lapunknak, mindent meg fog tenni azért, hogy Ádám előbb-utóbb Amerikában folytathassa pályafutását. Dávid jelenleg a Phoenix Suns nemzetközi játékosmegfigyelőinek vezetőjeként tevékenykedik.

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!