Jelentősen nőtt az igazolt versenyzők száma. - Több mint húszezren, szülők és gyerekek vettek részt a Nagy Sportágválasztón, amelynek fő célja, hogy a gyerekek a nekik leginkább tetsző és fekvő sportot választhassák ki több mint 100 lehetőség közül.

 
Attól még, hogy a gyerek tehetséges, nem biztos, hogy élsportoló lesz belőle

A nagy érdeklődés nem véletlen, az egyesületekben sportoló gyerekek száma az elmúlt években jelentősen nőtt, míg 2011-ben 234 ezren voltak, 2013 végén már 302 ezren. Csak a labdarúgásban 50%- kal nőtt az igazolt játékosok száma. Ez nem utolsósorban annak köszönhető, hogy jóval több közpénz megy most a sportba, mint korábban, és ennek jelentős részét az utánpótlásra kell költeni. A tao-rendszeren keresztül befolyó pénzek elnyerésének egyik feltétele, hogy hány igazolt sportolót tud felmutatni egy-egy egyesület. Így mostanában könnyebben igazolják le azokat a gyerekeket is, akikkel korábban ilyen vagy olyan okokból nem szívesen foglalkoztak. Kis túlzással a sportágak és szervezeteik harcolnak a gyerekek megnyeréséért.

Dénes Ferenc sportközgazdász úgy látja, hogy a sportolói életpálya nem vesztett a vonzerejéből az elmúlt évtizedekben, az élsportolókat mindig is hasonló közfigyelem övezte, mint a filmsztárokat. A gyerekek nagy része pedig álmodozik arról a sztárságról, amit a sport képes megadni, igaz, végül csak néhány nagyon tehetséges és szerencsés versenyzőnek.

A hivatásos sportolói karrier már a Kádár-rendszerben is kiemelkedő jövedelemmel járt. Ez ma sincs másképp, bár a csapatsportok képviselői sokkal jobban kereshetnek, mint az egyéni sportokat űzők. Noha minden gyerek Messi, Rooney, esetleg Vajda Attila szeretne lenni, Dénes Ferenc szerint hiba lenne azzal kecsegtetni őket, hogy sok munkával ez az életpálya vár rájuk, ez ugyanis elsősorban adottság és tehetség kérdése. A gyereksport fontossága sokkal inkább abban áll, hogy megtudják, mi a különbség játék és sport között, megtanulják a szabályok betartását, a rendszerességet, vagy akár a fájdalom, a vereség elviselését. Ez összességében pedig azt jelenti, hogy megtanulják szeretni a sportot, és divatos kifejezéssel élve egészségtudatosabb felnőtté válnak.

Arról, hogy egy sportoló gyerekből élsportoló felnőtt válik-e, a tehetség mellett a racionális megfontolás dönt. A fordulópont minden gyereknél 14-15 éves korban jön el, amikor ő és a környezete mérlegeli: biztosíthat-e hosszú távon a sport olyan jövedelmi helyzetet, amiért érdemes komolyabb energiát befektetnie. Ráadásul manapság már egyre több sportoló tanul tovább, hogy a későbbi „civil” karrierjét megalapozza.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!