Harmincéves visszavágó - Wimbledon, 1985. július 6. Magyar sporttörténelmi dátum: Taróczy Balázs az első magyar, aki a svájci Heinz Günthardttal megnyerte a páros teniszdöntőt. November 24-én Budapesten újrajátsszák az 1985-ös wimbledoni döntőt egykori ellenfelükkel, a Pat Cash–John Fitzgerald kettőssel. Taróczy Balázst kérdeztük.

  <h1>Wimbledon, 1985. július 6. Magyar sporttörténelmi dátum: Taróczy Balázs az első magyar, aki a svájci Heinz Günthardttal megnyerte a páros teniszdöntőt</h1>-
  <h1>A képen jobbra Taróczy, Günthardttal, a sporttörténelmi páros győzelem után - Forrás: MTI/AP</h1>-

Wimbledon, 1985. július 6. Magyar sporttörténelmi dátum: Taróczy Balázs az első magyar, aki a svájci Heinz Günthardttal megnyerte a páros teniszdöntőt

- – Kép 1/2

– Ki volt az eddigi rendezvénysorozat legnevesebb résztvevője?

– Mindig sikerült kiváló teniszezőket, különleges versenyzőket megnyerni a budapesti összejövetelre, akik ahhoz is értenek, hogyan szórakoztassák a nézőket. De legemlékezetesebb az első tornánk volt, ahol Björn Borg és John McEnroe játszott egymás ellen.

– Nehéz volt annak idején bekapcsolódnia a nemzetközi teniszélet vérkeringésébe?

– Jókor születtem, mert amikor kezdtek jönni az eredményeim, a magyar teniszezők Európa elitjéhez tartoztak. Számomra Gulyás István volt az etalon, de később is olyan kiválóságok vitték a magyar teniszsport hírét, mint például Szőke Péter és Baranyi Szabolcs. Az ember tudta, ha őket képes megverni, akkor nagy valószínűséggel jó eredményeket tud elérni nemzetközi versenyeken. Sokkal könnyebb volt az összehasonlítás, mint egy mai játékosnak, aki ha itthon a legjobb, az még nem sokat jelent a nemzetközi élvonalhoz képest.

– Amikor az élmezőnyhöz tartozott, mérték a szervák sebességét?

– Akkoriban még nem, de Heinzcel az öregfiúk között játszottunk Wimbledonban: a 35 év feletti korosztályban nyertünk, a 45 felettiben a másodikak lettünk. Ekkor mérték a szervámat: 210 km-es sebességgel tudtam megütni a labdát.

– Mára sokat változott a tenisz?

– Felgyorsult, dinamikusabb lett a játék. A teniszezők sokkal atletikusabbak, fizikálisan erősebbek, mint mi voltunk annak idején. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a régi nagyok, Jimmy Connors, Ivan Lendl, McEnroe vagy Borg minden tekintetben, de főleg technikában fel tudná venni a versenyt, és ma is a legjobbak között lenne.

– Régóta dédelgetett álma a „wimbledoni visszavágó”. Nehéz volt összehozni?

– Öt éve még nem jött össze, de most végre sikerült egyeztetni a programokat. Abban bízom, hogy látványos csatát vívunk majd egymással, és remélem, nemcsak mi, a közönség is élvezni fogja a játékot.


Taróczy Balázs (jobbra) pályafutása során számos nemzetközi viadalon diadalmaskodott. Egyéniben 1982-ben a 12. helyen szerepelt a férfi világranglistán, párosban három világbajnoki döntőn is nyerni tudott svájci társával.
Taróczy nyolcadik éve szervezi Budapestre a Tennis Classics elnevezésű teniszgálát, most ráadásul új formában, a Papp László Budapest Sportarénában: két csapat küzd egymással az „a sztárok és legendák együtt, egymás ellen” mottó jegyében. A New Yorkban idén elődöntős Marin Cilic Babos Tímeával, valamint a legendás Goran Ivaniseviccsel alkot egy csapatot, míg a világranglistán 11. Richard Gasquet oldalán Babos párospartnere, a francia Kristina Mladenovic, valamint a spanyol Sergi Bruguera szerepel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!