Szász Kitti még csak 22 éves, de máris háromszoros világbajnok. Egy olyan sportágban, amelyben eleinte még egy nő jelenléte is csodaszámba ment.

 
Szász Kitti, a bajnok (Fotó: Illyés Tibor, MTI)

Kitti sokáig karatézott, aztán belebotlott az interneten a holland freestyle-focista, Soufiane Touzani videójába. „Mindennap megnéztem, újra és újra. Tudtam, hogy ezt akarom csinálni” – mondja a sajószentpéteri lány, aki azóta nemcsak, hogy találkozott ikonjával, de háromszoros világbajnokként végigturnézta a világot. Első labdáját édesapjától kapta. „Eleinte ügyetlenül értem a labdához, sokan meg is mosolyogtak, de rengeteget gyakoroltam, s így látványos volt a fejlődésem.” A legtöbben persze arra kíváncsiak, hogy lehet ilyen bonyolult trükköket megtanulni, ha az ember egy eldugott borsodi városkában, egyedül gyakorol. „Régen borzasztó nehézkes volt: le kellett tölteni a nekem tetsző trükköt tartalmazó videót, majd kivágni a kívánt részt és lelassítani, hogy követhető legyen. Először labda nélkül gyakoroltam be a mozdulatokat, majd amikor úgy éreztem, az agyam tudja, mikor mit kell csinálnom, elkezdtem labdával gyakorolni.” Ma már mindez sokkal könnyebb, hiszen Kitti az év nagy részét utazással tölti: fellép vagy versenyez, s ha megtetszik neki egy freestyler trükkje, megkéri, tanítsa meg neki. Bejárta már a világot Sao Paulótól Malmőig, trükközött Bajnokok Ligája-döntőben, az Audi-kupán, a Tokyo Motor Show-n, a 2012-es Európa-bajnokságon, jövőre pedig a világbajnokságra utazik Rio de Janeiróba. „Ez volt az idei, tokiói Red Bull Street Style fődíja. Tavaly Leccében én nyertem meg az első női versenyt, akkor is Brazíliába utazhattam, s találkozhattam Neymarral.” Arról a bizonyos első versenyről még a BBC is beszámolt, Kitti kezét maga Filippo Inzaghi emelte magasba a döntő után, de a zsűriben ott ült Fabio Cannavaro is. „Idén Marco Materazzit kérték fel a zsűrizésre. Egy keveset én is tudtam vele beszélgetni, kiderült, hogy valamennyi kvalifikációs videót végignézte a verseny előtt, roppant felkészülten érkezett. Azt mondta nekem, ő ilyet még egy lánytól sose látott, nagyon jó vagyok.”

Pedig a tokiói döntő kőkemény volt. Kitti ugyanis nagy ellenfelére, a francia Melody Donchet-ra készült a végső ütközetbe, ő azonban óriási meglepetésre már az elődöntőben elvérzett, így egy másik francia, Alice ellen kellett versenyeznie. „A mi rivalizálásunk nyílt titok. Idén Melody nyerte a prágai Superballt, ami nagy pofon volt számomra a japán versenyre való felkészülésem során. De talán jót is tett: olyankor is folytattam az edzést, ha alapesetben már rég abbahagytam volna, mert, mondjuk, hússzor gurult el a labda tőlem a fáradtság miatt. Elképzeltem Melodyt, ahogy állunk a színpadon a döntőben, összeszorítottam a fogam, és gyakoroltam tovább.” Kittinek háromszor harminc másodperce van egy versenyen, hogy elbűvölje a zsűrit. „A döntőben megzavart, hogy más stratégiával kell előállnom. Az improvizációt választottam a Melody ellen begyakorolt, akrobatikusabb, rizikós trükkök helyett, így sajnos többször is rontottam – ahogy ellenfelem is. Tapintható volt a feszültség. Végül azzal győztem, hogy sokkal nagyobb a trükkjeim tárháza, míg Alice ugyanazokat a kombinációkat ismételgette.”

A freestyle futball egyéni sportág, amelyben párbajszerűen mérkőznek meg egymással a felek: adott időegységen belül kell minél több minél nehezebb trükköt bemutatni a labdával. A győztest pontozással jelölik ki. A trükkök egyezményesek, saját nevük van – és mivel a freestylerek mindig újabbakat találnak ki, számuk egyre nő. A sportágnak még nincs hivatalos nemzetközi szervezete, így hivatalos világbajnoksága se. Két versenysorozatot emlegetünk vb-ként: a minden évben máshol rendezett Red Bull Street Style-t, illetve a prágai Superballt. Kitti előbbit kétszer, utóbbit egyszer nyerte meg, ezzel a világ legsikeresebb női versenyzője.

Címkék: sport, portré

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!