A cím nem a legendás londoni 6-3-as labdarúgó-mérkőzésre utal, hanem, arra, hogy a Nemzetközi Birkózó Szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megállapította, a londoni olimpián, a harmadik helyért Hatos Gáborral vívott mérkőzésen az akkori győztes üzbég Szoszlan Tyigijev doppingolt, ezért diszkvalifikálták és a napokban a bronzérmet a 29 éves Hatosnak ítélték.

 
Hatos Gábor

Aki a VH-nak nyilatkozva elmondta, hogy 11 éves korában lépett először a birkózóterembe, szülei választották ezt a sportágat a „lefárasztására”, és mivel Vépen laktak, naponta hoztákvitték Szombathelyre az edzésekre.

– Miért a szabadfogást választotta, amikor nálunk a kötöttfogás a népszerűbb?

– Szombathely a szabadfogású birkózás egyik fellegvára. Három év után már korosztályos bajnokságot nyertem. Ezután nagyon munkás időszak következett, a siker mégsem akart összejönni. Végül 2003-ban, az isztambuli juniorvb- n bronzérmes lettem, és ez olyan lökést adott nekem, hogy azóta meg sem fordul a fejemben, érdemes-e tovább gyűrni magamat.

– London volt a harmadik olimpiája, de már Athénban és Pekingben is dobogó közeli helyen végzett.

– Nem szeretek a balszerencsére hivatkozni, de többször is egy rossz mozdulat, vagy éppen egy rossz döntés fosztott meg attól, hogy azt hozzam, amit vártak tőlem, és amit magamtól is elvártam. Most viszont nagyon boldog vagyok, és számolom a napokat, hogy megkapjam a harmadik helyért járó oklevelet és kezembe fogjam az olimpiai bronzérmet. Vépen készítettek a tiszteletemre egy dobogót, és ünnepeltek, ami mérhetetlenül jólesett.

– Aki látta a bronzmérkőzést, az érzékelhette, hogy míg a „vesztes” Hatos a mérkőzés végén nem volt kimerülve, addig ellenfelét szinte le kellett támogatni.

– Ez engem is meglepett egy kicsit, igaz, az én stílusomat kissé kellemetlennek tartják az ellenfelek. Tyigijevet is igencsak megrángattam. Nagyon bízom benne, hogy a jövő évi Eb-n, és a budapesti világbajnokságon a bronzot sikerül még fényesebbre csiszolni.

Dr. Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke lapunknak elmondta: csütörtökön kapta kézhez a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnökének, Raffael Martinetti úrnak a levelét, amelyben hivatalosan is értesítette a sorrend megváltoztatásáról és Hatos Gábor harmadik helyezéséről. Szerinte mindenki nagyon korrekt volt, a NOB és a nemzetközi szövetség hamar döntött, az üzbég olimpiai bizottság pedig nem fellebbezett. „Hatos Gabi utólag elnyert bronzérme ugyanolyan értékes, mint a többieké” – mondta Hegedüs Csaba, aki csak azt sajnálja, hogy Hatos Londonban nem állhatott fel a dobogóra.

Címkék: sport, olimpia, birkózás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!