Csak formalitás volt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteki szavazása: a szervezet közgyűlése 125:1 arányban támogatta a 2024-es budapesti olimpiarendezés tervét – az egyetlen nemmel voksoló Nádas Pál, a MOB szabadidősport- tagozatának tagja volt. A most elfogadott határozatával a MOB párbeszédet kezdeményez, hogy kiderüljön, képes lehet-e hazánk arra, amire az utóbbi évtizedekben szinte senki, azaz gazdaságosan megrendezni az ötkarikás játékokat.

 
Az új Puskás-stadion akár az olimpiai atlétikai versenyeknek is otthont adhatna – igaz, jelen állás szerint nem terveztek bele futópályát

A budapesti olimpia ötlete azok után került ismét felszínre, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 programjával az olcsóbb, fenntartható olimpiák mellett tette le a voksát, ami a költségek csökkentése mellett utat nyithat többek közt a több városban, sőt akár több országban történő rendezésre. A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig kell benyújtani a pályázatokat, döntés 2017-ben Limában. Eddig Boston, Róma, Párizs és Durban jelezte, hogy ringbe száll, valamint Németországból Hamburg vagy Berlin szintén beadja pályázatát, de az egyelőre csak érdeklődő világvárosokat is hosszasan lehetne sorolni.

Az esetleges költségekkel kapcsolatban természetesen már záporoznak a számok. Becslések szerint mintegy 5000 milliárd forintba kerülne a rendezés, persze a tanulmányok rendre hozzáteszik, az elsősorban infrastrukturális fejlesztések mintegy háromnegyedére az olimpiától függetlenül is szükség lenne. Ez a győztes kihirdetése és a játékok közti 7 évre számolva nagyjából havi 6000 forintot jelentene a magyaroknak „fejenként”. Kérdés: a MOB által most előrevetített „párbeszédben” az ő véleményükre is kíváncsi lesz-e valaki?

 

--------------------------------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!