Változatlan a német, spanyol, angol uralom a labdarúgó BL-ben.

 
Diego Costa és az Atletico Madrid eddig hibátlanul menetel (Fotó: Heinz-peter Bader, Reuters)

Németország tarol. Továbbra is. A labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét legutóbb a Bayern München meg a Dortmund vívta, s a BL-csoportmérkőzések mostani „félidejében” szintén a németek csapatok viszik a prímet. Mind a négy Bundesliga- képviselő továbbjutó helyen van, miután a Bayern, a Dortmund, a Leverkusen és a Schalke a maximális harminchat pontból huszonhetet megszerzett. Az e heti játéknapokon is ragyogó volt a mérleg: Londonban minden „kloppolt”, hiszen Jürgen Klopp Borussiája 2-1-re legyőzte az Arsenalt, míg a Bayern és a Bayer 5-0-s, illetve 4-0-s gólfesztivált rendezett. Jó, München FC Hollywoodja csak a Plzent ütötte ki, de a Leverkusen a Sahtyorra szabott akkora ruhát, amekkorát a megannyi egzotikus vendégmunkást, azaz távolba szakadt brazil „bányászt” foglalkoztató donyeckiek ritkán öltenek magukra. A Schalkét ugyan móresre tanította Gelsenkirchenben a Chelsea (0-3), de a kivétel ebben az esetben is csak erősíti a szabályt.

Spanyolország szintén nagyon jól állna, ha nem lenne nullapontos az A csoportban a Real Sociedad. A másik három reprezentáns annál inkább igazolja, miért foglalja el a La Liga első három helyét. Közülük a hazája bajnokságában listavezető Barcelona „csupán” hét pontot, az Atletico Madrid és a Real Madrid viszont egyaránt kilencet számlál, azaz a fővárosiak a BL-ben makulátlanok. Nem mondom, a királyi gárda – a jelek szerint – ugyanúgy számíthat a játékvezetők támogatására, mint a múltban szinte mindig, de az, aki látta a Juventus elleni, kisírt tizenegyeses és kegyelemkiállításos 2-1-et, azt is tapasztalhatta, hogy a fehérek sebessége Forma–1-es. Külön szám az Atletico, mert nincs Messi-, Neymar- vagy Cristiano Ronaldo-kaliberű világsztárja, de nagyon erős – és szó szerint vett – csapata van, ami hovatovább talapzatra emeli Diego Simeone edzőt, a korábbi 106-szoros argentin válogatott futballistát.

Anglia kiegyensúlyozottabb, mint Spanyolország, mivel „Hamupipőke” nélkül játszik, vagyis egyetlen garnitúrája sem olyan mostoha sorsú, mint a Real Sociedad, ezzel együtt ugyanúgy huszonöt pontot mutat fel a BL-ben, akár a La Liga négyese (azazhogy hármasa). Az Arsenal, a Chelsea és a Manchester City egyformán két győzelemmel és egy vereséggel áll, míg a Manchester United még veretlen (két győzelem, egy döntetlen). Mindez szinte tökéletesen megfelel az első számú európai klubtorna utóbbi másfél évtizedének, hiszen 1997 óta csak négy alkalommal fordult elő, hogy nem angol, német vagy spanyol győztest avattak. (A még igazi fényében tündöklő Milan 2003-ban és 2007-ben, a Porto 2004-ben, az Internazionale 2010-ben nyert.) Tizenhat kiírásból hatszor vitte el a pálmát spanyol, négyszer angol és háromszor német csapat. Olaszország, amely a BEK és a BL összesített táblázatán a második-harmadik helyet foglalja el Angliával közösen – tizenkét diadallal – feltűnően visszaesett, és nagyon is jellemző, hogy bajnoki címvédője, a Juventus egyelőre nyeretlen kétpontos.

Minden idők rangsorában egyébként Spanyolország (13 elsőség) vezet, Németország (7) a negyedik. A legtöbb döntőst (26-ot) viszont Itália adta. De akkor is azt kell mondani, ha a mostani sorozatnak messze nincs még vége: hol van az már?

Persze csak óvatosan sopánkodjunk az olaszok nehézségein egy olyan országban, amelynek a BL fennállása óta csupán két csoportkörös szereplője volt. Másképpen: ahol nincs se kiadás, se beadás…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!