Labdarúgó-vb: brazíliai prológ december hatodikán

 

A harminckettes mezőny összetétele és az már biztos, hogy a jövő évi labdarúgó-világbajnokság favoritja a mindig mértékadó angol fogadóirodáknál a házigazda brazil válogatott. A vendéglátók együttesének elsősége a bukmékerek többségénél három és félszeres, az argentin vagy a német csapat diadala egyaránt ötszörös, a címvédő spanyol „armada” győzelme – a jelenlegi oddsok alapján – hatszoros összeggel örvendeztetné meg a játékost. (Nem a futballistát: a tippelőt.) Az ibériaiak „negyedik helyezése” meglepő, de ennél is feltűnőbb, hogy ötödikként a belga gárda következik, tizennégyszeres pénzzel, míg a hollandok és az olaszok sikere tizenhatszoros-hússzoros summát érne. Ha a Ladbrokes, a William Hill és a többi brit „fogadóállomás” várakozásait nézzük, akkor a negyeddöntő nyolcadik résztvevője az angol válogatott lesz (huszonkétszeres-huszonötszörös „dohánnyal”), s mivel a pályán kívül is roppant komoly tétről van szó, ebben az esetben kizárható az elfogultság…

Változtathat persze az esélyeken a csoportbeosztás, amelyet december 6-án, Mikulás napján – az ottani nyárban – tartanak a Bahia állambeli, Salvador városától 75 kilométerre lévő Costa do Sauipében. (A ceremónia – közép-európai idő szerint – délután öt órakor kezdődik.) A sorsolás már régen nem a régi: másfél évtizede a világranglista is szerepet játszik a négyes csoportok összeállításában, és az előző vb-től kezdve kulcsfontosságú a kiemelések tekintetében. Valaha előnyt élveztek – a vendéglátókon kívül – azok az országok, amelyek korábban elhódították a Rimet vagy a Világkupát, ám a „felső sort” 2010-től a FIFA-lajstrom első hét helyezettje, valamint a házigazda alkotja. Legutóbb az októberi rangsor határozta meg a kedvezményezettek körét, most viszont a nemzetközi szövetség megvárta a pótselejtezőket, azaz a novemberi lista dönt. (Ezt nyolc nappal a csoportbeosztás előtt hozzák nyilvánosságra.) A pillanatnyi állás szerint – a rendező Brazília mellett – Spanyolország, Németország, Argentína, Kolumbia, Belgium, Uruguay és Svájc legjobbjai kerülnek az első kalapba, míg a további kilenc európai szereplő (Anglia, Bosznia- Hercegovina, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Olaszország, Oroszország, Portugália) közül nyolc a negyedik kalapban kap helyet. Ezért aztán sokan tartanak attól, hogy hallatlanul erős kvartettek is kialakulhatnak, de Afrika, Ázsia vagy a CONCACAF-zóna képviselői, melyeket a második-harmadik kalapba sorolnak, ha nem is lebecsülendő vetélytársak, nem tartoznak az óriások közé.

Amúgy az októberi világranglista első harminckét helyezettje közül huszonöt szerepel a tornán: hiányzik Ukrajna (20.), Svédország (25.), Dánia (26.), Csehország (27.), Szerbia (28.), Románia (29.) és Szlovénia (30.). E hetesből az ukrán, svéd, román trió a pótselejtezőn, a másik négy a kvalifikációs versengés hagyományos szakaszában búcsúzott. A szív leginkább az Ibrahimovics vezette svédekért fájna, de hát a skandinávoknak a portugálokkal vívott párharca előtt tudni lehetett: egy csapat a részvételre kétségkívül méltók közül kiesik. Az északiak az eddigi tizenkilenc világbajnokság közül tizenegyen mutatták meg magukat (voltak másodikok, harmadikok, negyedikek is), de 2010-ben sem játszhattak a sportvilág legnagyobb nézettségű találkozóján. Mind a tizenkilenc tornán csak Brazília szerepelt, Németország és Olaszország egyaránt tizenhétszer, Argentína tizenötször, Mexikó tizennégyszer, Anglia, Franciaország és Spanyolország egyaránt tizenháromszor tűnt fel a mezőnyben. Abszolút újonc csupán egy lesz a jövő évi tornán: a nem egészen négymillió lakosú Bosznia-Hercegovina válogatottja debütál. Magyarország kilencszeres résztvevő és kétszeres ezüstérmes, ám 1986 óta csak távollévő.

Nekünk a Télapó ezúttal is virgácsot hoz…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!